Cine sunt pacienții cu tulpina braziliană a SARS-CoV-2. Specialiștii români vorbesc despre existența celui de-al 3-lea val

Dată publicare: 09-03-2021 18:05
Dată actualizare: 09-03-2021 19:24


Tulpina braziliană a virusului SARS-CoV-2, una dintre cele mai temute, a ajuns și în România.

Doi bărbați din Capitală, purtători ai virusului modificat, sunt acum internați la Institutul Matei Balș, iar specialiștii români vorbesc despre existența celui de-al treilea val al pandemiei în țara noastră. Numărul infectărilor diagnosticate în ultimele 24 de ore s-a apropiat de 5.000. Este al doilea vârf de îmbolnăviri înregistrat anul acesta, după cel de pe 8 ianuarie, când au fost aproape 5.500 de cazuri.

Primul pacient la care a fost descoperită tulpina braziliană este un bărbat de 38 de ani, care nu a călătorit în străinătate și nici nu a intrat în contact cu un bolnav de COVID-19. Al doilea este un bărbat de 57 de ani, care făcea parte dintr-un grup de trei infectați cu SARS-CoV-2, iar sursa ar putea fi un coleg. În ambele cazuri, vorbim despre pacienți cu simptome. Direcția de Sănătate Publică face acum o anchetă epidemiologică, ca să identifice toate persoanele cu care au intrat în contact.

Anunțul privind existenta acestei noi tulpini a fost făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, pe baza probelor lucrate la laboratorul Institutului Matei Balș. Până acum, în Romania s-au prelevat 772 de probe și au fost prelucrate 382. Cele mai multe conțin tulpina britanică.

Florentina Furtunescu, șefă INSP: „În țara noastră au fost identificate 378 de cazuri de infectare cu tulpina britanică, dintre care 29 la copii. Două probe cu tulpină sud-africană și două cu tulpină braziliană.”

Dintre cei 378 de pacienți infectați cu tulpina britanică, 10 au murit. Medicii spun că toți sufereau de comorbidități.

Adrian Marinescu, medic infecționist: „Este o variantă virală, care se transmite mai ușor. Este o caracteristică pentru toate noile tulpini. Se transmit mai ușor, dar, din fericire, nu sunt fome mai agresive. Nu ne așteptăm să avem mai multe forme severe, cel puțin deocamdată.”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: „Datele ne arată că eficacitatea acestor vaccinuri e ușor diminuată față de tulpina sălbatică, chiar și de tulpina britanică. În primul rând, niciun vaccin nu oferă protecție sută la sută și acest lucru e transmis. Există oameni care sunt non-respondenți. Nu dezvoltă anticorpi.”

Numărul de cazuri crește de la o zi la alta, iar ultima raportare vorbește de 5.000 de noi cazuri. Secțiile de terapie intensivă sunt din nou pline. 1.126 de bolnavi sunt în stare gravă la ATI, iar 93 au murit în ultimele 24 de ore, între ei o tânără de 18 ani, care avea și alte afecțiuni grave.

Medicii din spitalele care tratează pacienți cu COVID-19 vorbesc despre al treilea val al pandemiei existent deja în țara noastră.

Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: „În acest moment, 70% din pacienții internați sunt cu forme severe, sunt pacienți tineri, pacienți de 30 de ani, de 40 de ani, care sunt în terapie intensivă, care se luptă pentru fiecare zi din viața lor. În fiecare noapte ocupăm paturi suplimentare, pentru că în fiecare noapte sunt pacienți care vin de la domiciliu cu forme severe, cu insuficiență respiratorie."

Patru județe și Capitala sunt în scenariul roșu.


VIDEO PROTVPLUS.RO