Celebra creatoare de moda Tory Burch, acuzata ca a luat cu "copy-paste" o haina traditionala romaneasca in noua sa colectie

Ultima actualizare: 15-06-2017 00:00

Creatoarea americana Tory Burch, numita de revista Forbes: "mogulul modei", este acuzata ca a copiat in noua sa colectie o haina traditionala romaneasca, aflata in patrimoniul ''Metropolitan Museum of Art'' din New York.

Cea incriminata sustine, insa ca s-ar fi inspirat din cultura africana. Sesizarea a fost facuta de comunitatea ''La blouse roumaine'', care promoveaza artistii locali si motivele autentice. Ulterior, pagina de Facebook a creatoarei a fost invadata de comentariile romanilor, care ii cer sa recunoasca furtul.

Haina lui Tory Burch seamana izbitor cu un suman romanesc de la inceput de secol XX.

Tinuta a fost dezvaluita publicului printr-o postare pe pagina de Facebook a designerului.

Comunitatea ''La blouse roumaine'' i-a cerut public designerului american sa admita ca haina este copiata dupa modelul romanesc, aflat in patrimoniul muzeului Metropolitan de Arta din New York.

Un suman similar a fost reprodus si in tara de Iana, impreuna cu Arta Casnica Tismana.

Scandalul a luat imediat amploare si sute de romani au desfiintat prin comentarii pe Facebook creatia lui Tory Burch, numind-o un fals si un furt.

Reactia brandului a fost sa stearga postarea initiala.

Dar, acesta nu este singurul obiect vestimentar inspirat din motivele cusute pe sumanul romanesc. Ele pot fi observate si pe o pereche de pantaloni, pe o geanta si pe o rochie.

Designerii romani cer protejarea portului romanesc pentru ca astfel de cazuri sa nu se mai repete. Insa, din pacate, legislatia tarii noastre nu protejeaza portul romanesc.

Tory Burch este una dintre cele mai bogate femei din Statele Unite, cu o avere de peste 600 de milioane de dolari. Si, totodata, este designerul preferat al multor vedete de la Hollywood, printre care si Jessica Alba.

Reprezentantii brandului Tory Burch nu au comentat situatia pana in acest moment.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO