Ce putem face pentru a nu deveni victimele fraudelor online. Recomandările Poliţiei Capitalei

hacker
Shutterstock

Poliţia Capitalei oferă sfaturi de prevenire a fraudelor informatice şi recomandă cetăţenilor să nu acceseze linkurile primite de la necunoscuţi, să nu folosească aceeaşi parolă pentru mai multe conturi şi să nu dezvăluie datele cardului.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au anunţat, vineri, că în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe plângeri privind săvârşirea unor fraude informatice. Astfel, diverse persoane ar fi creat pe reţelele de socializare conturi similare cu cele ale unor unităţi bancare şi, sub pretextul actualizării datelor existente în sistemul bancar, al unor oferte de refinanţare sau de deschidere a unor conturi online, ar obţine datele bancare (user, parolă, CVV) ale persoanelor vătămate.

”Pentru a intra în posesia datelor bancare, bănuiţii discută cu persoanele vătămate prin intermediul secţiunilor de mesaje ale aplicaţiilor sau prin intermediul Whatsapp, pretinzând că sunt reprezentanţi ai unei anumite bănci. După obţinerea datelor bancare, bănuiţii ar accesa conturile de internet banking ale persoanelor vătămate şi ar transfera sume de bani în diferite conturi bancare sau ale altor instituţii financiare la care obţin acces, conturi din care, uneori, ar achiziţiona bunuri, care ar fi transmise către diferite puncte de ridicare a coletelor de tipul Easybox”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Capitalei.

Ei au prezentat şi câteva cazuri reprezentantive din ultima perioadă.

Astfel, între octombrie 2022 – martie 2023, Serviciul de Investigaţii Criminale a făcut cercetări în mai multe dosare penale, cu privire la faptul că ar fi fost create pagini de internet asemănătoare cu cele ale unor bănci, pe care le-ar fi promovat pe motorul de căutare Google. Astfel, ar fi indus în eroare clienţi ai acestor bănci, care şi-ar fi introdus datele de logare în aplicaţiile de internet banking ale acestora.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

“Ulterior, bănuiţii ar fi folosit datele de logare ale clienţilor induşi în eroare pentru a accesa ilegal conturile acestora de internet banking şi ar fi efectuat tranzacţii neautorizate în valoare totală de 583.000 de lei. Sumele de bani transferate ilegal ar fi fost trimise către diferite conturi bancare deschise în cadrul a două bănci, pe numele unor persoane fictive”, au transmis poliţiştii.

Astfel, au fost identificaţi trei bărbaţi, doi cetăţeni străini şi unul cu dublă cetăţenie (română şi străină), care ar fi deschis mai multe conturi bancare la o bancă, dar şi pe o platformă de tranzacţionare de criptomonede. Ei au fost prinşi la un punct de trecere a frontierei.

Un alt caz a avut loc între 16 septembrie 2022 - 17 februarie 2023, când mai multe persoane, prin transmiterea unor SMS-uri care păreau să provină de la o unitate bancară, însă care conţineau link-uri, permiteau obţinerea datelor de acces în interfaţa de internet banking, date care erau folosite de bănuiţi pentru a dobândi accesul la conturile bancare. Astfel, le-ar fi fost oferită posibilitatea de a efectua diferite operaţiuni financiare frauduloase.

Cercetările au fost realizate într-o cauză complexă, fiind reunite peste 12 dosare penale, în care au fost accesate conturile a şaisprezece persoane vătămate, fiind creat un prejudiciu în valoare de aproximativ 12.000 de euro.

“Astfel, din analizarea datelor financiare, s-a stabilit faptul că bănuiţii fie achiziţionau criptomonede direct din conturile persoanelor vătămate cărora le-au accesat conturile, fie transferau sume deţinute în conturi bancare aparţinând altor persoane vătămate, pentru ca, mai apoi, să le utilizeze în vederea achiziţionării de criptomonede, fie le transferau în conturi aparţinând altor unităţi bancare/nonbancare din ţară sau din străinătate, deschise cu datele de identificare ale altor persoane însă controlate de bănuiţi, după care achiziţionau criptomonede. De asemenea, din analize complexe tip blockchain, privind transferurile de criptomonede, s-a stabilit faptul că bănuiţii ar fi controlat mai multe conturi de tranzacţionare criptomonede deschise cu datele de identificare ale unor persoane din România, Bulgaria şi Letonia, în care ar fi utilizat cardurile persoanelor vătămate pentru a achiziţiona criptomonede pe care, ulterior, le valorificau”, a menţionat sursa citată.

Poliţiştii au stabilit că, pentru a valorifica criptomonedele achiziţionate fraudulos, bănuiţii fie transferau sumele de bani unor persoane care tranzacţionau criptomonede şi primeau în schimb contravaloarea acestora, fie retrăgeau sume de bani de la ATM-uri de Bitcoin.

Trei bărbaţi au fost suspectaţi de comiterea acestor fapte.

Tot din analizele în blockchain, poliţiştii au identificate două conturi deschise cu datele de identificare ale unor cetăţeni letonieni, care, în realitate, erau controlate de către bănuiţi, în care erau înregistrate 0,10 Bitcoin (în valoare de aproximativ 4.000 de Euro), într-un cont, iar în celălalt aproximativ 1.000 de euro. În cauză s-a dispus sechestrul asigurător atât asupra criptomonedelor Bitcoin, cât şi asupra sumei în euro.

Recomandările polițiștilor

Poliţia Capitalei vine cu mai multe recomandări pentru prevenirea unor astfel de infracţiuni:

- Evită accesarea de link-uri neautorizate, mai ales dacă sunt primite din surse necunoscute!

- Nu accepta, sub nicio formă, instalarea unei aplicaţii în telefon sau în calculator pe motivul că vei fi ajutat să urmezi paşii din aplicaţia banking mai uşor. Prin această aplicaţie îţi va fi controlat telefonul de la distanţă, de către infractori, fără acordul tău.

- Creează parole complete pentru conturile tale online!

- Schimbă periodic parolele!

- Bănuiţii caută persoane vulnerabile care au nevoie urgentă de bani, anunţurile având titluri atractive de tipul “vrei să faci bani de acasă” sau “intenţionezi să faci bani uşor”!

- Dacă o ofertă este prea frumoasă ca să fie adevărată, nu crede în ea!

- Nu trimite bani persoanelor cunoscute doar în mediul online!

- Cere-i părerea unei persoane de încredere înainte de a hotărî să “oferi” ajutor financiar!

- Nu crede toate informaţiile pe care le auzi în baza unor convorbiri telefonice de la necunoscuţi!

- Nu răspunde la astfel de solicitări!

- Verifică întotdeauna în mod independent autenticitatea acestor informaţii!

- Evită să utilizezi aceeaşi parolă pentru mai multe conturi şi foloseşte autentificarea cu doi factori!

- Asigură-te că efectuezi tranzacţii securizate!

- Monitorizează periodic conturile şi tranzacţiile!

- Nu dezvălui niciunui “cumpărător” datele de utilizare ale cardului tău!

- Dacă sesizezi nereguli, blochează rapid accesul de utilizare online a cardului!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Panică pe o șosea din Vrancea. O autocisternă încărcată cu etanol s-a răsturnat pe E85 | FOTO
Panică pe o șosea din Vrancea. O autocisternă încărcată cu etanol s-a răsturnat pe E85 | FOTO

Este mobilizare de forte pe E85, după ce o autocisternă încărcată cu etanol s-a răsturnat pe raza orașului Mărășești. La fața locului intervin patru echipaje din cadrul ISU Vrancea.  

Aparatele de urgență de pe șoselele de mare viteză din România nu funcționează. Administratorii spun că nu sunt folosite
Aparatele de urgență de pe șoselele de mare viteză din România nu funcționează. Administratorii spun că nu sunt folosite

Când circulați pe autostradă este bine să aveți telefonul încărcat, aparatele de urgență de pe șoselele de mare viteză fie nu sunt conectate la rețea, fie au fost vandalizate.

Ce simbolizează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Preoții oferă credincioșilor ramuri de salcie și finic
Ce simbolizează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Preoții oferă credincioșilor ramuri de salcie și finic

Mii de oameni au participat la procesiunile de Florii organizate în toată țara, în ajunul marii sărbători a „Intrării Domnului în Ierusalim".  

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.