Cât îi costă pe români coşul de cumpărături de Paşte
În marile oraşe, în preajma pieţelor şi a magazinelor e mare aglomeraţie: cumpărătorii au lăsat pentru astăzi trufandalele şi verdeţurile care să le coloreze masa de Paşte şi să dea savoare bunătăţilor.
Iar pentru cozonaci de casă şi pâine caldă, abia scoasă din cuptor, oamenii stau la coadă, fără murmur, căci satisfacţia merită efortul.
La Timişoara a fost forfota mare de dimineaţă, în piaţa volantă. Cei mai mulţi îşi fac acum ultimele pregătiri şi cumpărături pentru de masă de Paşte. Pe lângă carnea de miel, la mare căutare sunt verdeţurile şi zarzavaturile.
Reporter: Ce v-aţi luat?
Gospodină: “Verdeţuri, ridichi, usturoi, ceapă, pătrunjel, leurda. Pentru masa de Paşte am făcut de joi cumpărături, miel, organe pentru drob, cozonacii i-am făcut deja, perajiturile le-am făcut deja.”
Reporter: Deci astea sunt ultimele pregătiri?
Gospodină: “Da."
Gospodină: "O, am luat zarzavat pentru ciorbiţa, măcriş, salată, usturoi ceapă şi cam atât.”
Reporter: Şi aţi umplut coşul?
Gospodină: “Da."
O legătură de ceapă verde costă 1 leu la fel şi cea de ridichi, salata 3 lei, legătura de pătrunjel, mărar sau leuştean 1 leu. Comercianţii au cules din grădina tot ce e mai proaspăt.
Reporter: "Cum sunt preţurile, de la cât pornesc?
Comerciant: “De la 1 leu 50, 2 lei la 4 leaturi 5 lei”.
Reporter: “Cumpăra lumea?”
Comerciant: “Da, cumpăra”.
Reporter: “Aţi pregătiţi acum înainte de Paşte tot ce e mai proaspăt pentru clienţi?”
Comerciant: “Exact."
La Sibiu, oamenii s-au dus de dimineaţă să ia cozonaci cu nucă, rumeniţi în cuptorul cu lemne.
Şi pâinea de casa i-a vrăjit pe muşterii cu aroma irezistibilă! Oamenii au aşteptat cuminţi şi jumătate de oră la coadă.
Reporter: ‘"Aţi fost norocasa aţi mai prins?”
Bunica: “Se mai întâmplă, da. măcar de data asta.”
Reporter: “A meritat să staţi la coadă?”
Clienta: “Da, am luat 2. Şi pentru mama."
Reporter: “Cat au ars cuptoarele?”
Maria Ranf, producătoare de pâine din Alămor: "2 zile, am înnebunit cuptoarele.”
Reporter: “Mai puteţi?”
Maria Ranf: “Musai, oamenii aşteaptă un pic de pita de casă."
Printre tarabele celor 180 de producători din Sibiu găsim de toate: prăjituri, hencleș săsesc, pogăcele şi legume de primăvară de toate felurile şi culorile.
Reporter: "Ce aţi ales pe ultima sută de metri?”
Bătrână: “Nişte flori pentru infrumsetare, nişte spanac, ridichi. Neapărat flori, nu se poate fără.”
Reporter: “Un buget?”
Bătrână: “Aşa până în 500."
Piaţa volantă din Sibiu este deschisă de obicei doar sâmbăta, însă de acesta data producătorii au ales vinerea mare, să-şi vândă bucăţele şi să fie liberi de sărbători!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!