De săptămâna viitoare reîncepe testarea anticovid a elevilor cu teste de saliva. Reprezentanții Ministerului Educatiei spun că preșcolarii, elevii și toți angajații din învățământ vor fi testați de doua ori pe săptămână până la finalul anului școlar.

Testele vor fi livrate elevilor în seturi individuale și sunt mai simplu de utilizat.

Cele 10 milioane de teste antigen din salivă au fost livrate de reprezentanții ISU fiecărui inspectorat școlar din țară și au ajuns deja în depozite.

Acestea vor putea fi distribuite către școli în prima zi lucrătoare, adică marți dimineață, ceea ce însemană că testarea propriu zisă poate fi făcută marți pentru copiii care învață în schimbul doi și cel mai probabil va începe miercuri”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

În capitală au fost livrate 900 de mii de kituri care acoperă o săptămână și jumătate de testare.

Testele sunt distribuite fie către elevi, dacă sunt majori, fie părinților dacă sunt minori”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISMB.

Dascălii nu vor mai pierde timp cu asamblarea testelor care până acum erau livrate în cutii de către 25 și 50 de dispozitive, fapt care a pus la îndoială siguranța sanitară.

Au venit ambalate individual sau câte două în chit, pentru noi e un avantaj pentru că simplifică procedurile de distribuție către copii”, a mai declarat Sorin Ion.

Aceste teste au și o procedură mai simplă de utilizare: elevul nu va mai colecta saliva într-un plic de hârtie, ca la variantele anterioare, ci testul are atașat un colector direct pe recipientul în care se amestecă substanța.

Fiecare preșcolar, elev, profesor și orice angajat din școală va primi un set cu câte două teste antigen din salivă pentru fiecare săptămână, iar testarea se va face în fiecare luni și joi. Dacă un elev, de exemplu, va avea un rezultat pozitiv la testul antigen, școala va anunța Direcția de Sănătate Publică, iar copilul va fi imediat izolat, însă va trebui să reconfirme rezultatul cu un test PCR. Dacă și rezultatul testului PCR va fi tot pozitiv, elevul va sta acasă 7 zile dacă este vaccinat și 10 zile dacă este nevaccinat. Aceleași reguli sunt și pentru angajați.

Cele 10 milioane 540 de mii de teste care vor ajunge în școli săptămâna viitoare acoperă doar 3 teste pentru fiecare elev și angajat, iar până aproape de finalul anului școlar ar mai fi nevoie de alte 45 de milioane - conform Ministerului Educației.