Imagine tulburătoare. Cum arată o mașină cu volan pe dreapta distrusă într-un accident

Dată publicare: 09-07-2020 16:14
Dată actualizare: 09-07-2020 16:39


Așa arată după un accident o mașină cu volan pe dreapta. În 24 din 25 de cazuri e vina șoferului

Poliția Română trage un semnal de alarmă pentru toți șoferii care conduc mașini cu volan pe dreapta. Pe contul de Facebook al Poliției a fost publicată o fotografie cu o mașină de acest fel, distrusă într-un accident.

Aproape toate accidentele din acest an în care au fost implicate mașini cu volanul pe dreapta s-au produs din cauza șoferului, informează Poliția Română.

”Așa arată o mașină cu volanul pe dreapta, care a provocat un accident rutier pentru că a intrat pe contrasens, fără vizibilitate suficientă, când a vrut să depășească. Imaginea este realizată noaptea trecută, în Sălaj”, a scris joi Poliția Română pe pagina sa de Facebook.

În accidentul în cauză au murit 4 persoane, iar alte patru au fost grav rănite. Două maşini s-au ciocnit frontal după ce, unul dintre şoferi, un tânăr de 22 de ani, ar fi depăşit pe linie continuă.

În 24 din cele 25 de accidente rutiere, produse în prima jumătate a acestui an, în care au fost implicate autoturisme cu volanul pe partea dreaptă, vina a aparținut conducătorilor acestor vehicule, informează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă față de traficul din sens opus, motiv pentru care conducătorul auto, pentru a depăși sau a efectua o altă manevră prin care își schimbă direcția de deplasare, este nevoit să pătrundă pe celălalt sens de deplasare, mai mult decât ar fi nevoie ca în cazul autovehiculelor cu postul de conducere pe partea stângă.

Totodată, situația devine și mai riscantă pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile (ceață, ploaie, ninsoare), precizează IGPR.

În primele 6 luni ale acestui an s-au produs 25 de accidente rutiere grave cu implicarea autovehiculelor cu post de conducere pe partea dreaptă, soldate cu decesul a 16 persoane și rănirea gravă a altor 24.

În 24 dintre cele 25 de accidente, vina a aparținut șoferilor acestor autovehicule.

 

Peste 60 de morți în 2018 și 2019 în accidente cu mașini cu volanul pe dreapta

 

Anul trecut, conducătorii de autovehicule cu post de conducere pe partea dreaptă au fost implicați în 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane și 88 rănite grav.

În cazul a 77 de accidente, vina a aparținut conducătorilor acestor autovehicule, evenimente în urma cărora 32 de persoane și-au pierdut viața și 77 au suferit leziuni grave.

În anul 2018, conducătorii de autovehicule cu post de conducere pe partea dreaptă au fost implicați în 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane și 106 rănite grav.

Poliția Română, prin Direcția Rutieră, a transmis o solicitare Regiei Autonome – Registrul Auto Român, prin care s-a propus ca aceste autovehicule să fie omologate numai după mutarea postului de conducere pe partea stângă și asigurarea celorlalte norme tehnice de admitere în circulație, care ar decurge în urma modificărilor.

La rândul său, Registrul Auto Român a precizat că în conformitate cu prevederile directivei 2007/46/CE referitoare la omologarea vehiculelor rutiere și a principiilor privind libera circulație a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene, statele membre nu pot interzice înmatricularea vehiculelor care au fost omologate comunitar de un alt stat membru.

La nivelul R.A.R, normele tehnice specifice impuse pentru aceste autovehicule se referă numai la echiparea cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului și în cazul în care aceste autovehicule sunt echipate cu o singură lampă de ceață spate, la amplasarea lămpii respective pe partea stângă a autovehiculului.

 

 

Sursa: C.A.


VIDEO PROTVPLUS.RO