Anunț îngrijorător privind salariile din Sănătate. Ce se va întâmpla cu pensiile românilor


Ultimul update: Joi 07 Noiembrie 2019 20:15
Data publicarii: Joi 07 Noiembrie 2019 18:29
Categorie: Stiri actuale

Atât pensiile, cât şi salariul minim pe economie vor creşte anul viitor, promite noul Guvern, dar, pentru asta, este nevoie de creştere economică.

Ludovic Orban spune că va respecta actuala lege a pensiilor, care prevede o majorare din toamnă, cu 40 de procente. Pe de altă parte, se vorbeşte deja, de o nouă taxă auto.

Ludovic Orban, premierul României: "PNL susţine creşterea veniturilor pentru fiecare categorie socială. Sigur că această creştere de venituri trebuie să aibă la baza indicatori economici, o creştere economică solidă şi sustenabilă. Ne dorim să creştem pensiile şi ne dorim ca odată cu creşterea pensiilor, creşterea să nu fie doar pe hârtie, ci să se simtă în creşterea puterii de cumpărare. Există o lege a pensiilor care este în vigoare pe care intenţionăm să o respectăm".

Potrivit calendarului de creştere a pensiilor, prevăzut în actuala lege, următoarea majorare va fi la 1 septembrie 2020. Punctul de pensie ar urma să crească de la valoarea de 1.265 de lei, cât este în prezent, la 1.775 de lei. În septembrie 2021 este prevăzută o nouă creştere.

Pe de altă parte, ar putea fi introduse taxe noi. Între acestea taxa auto.

Ludovic Orban: "Cred că trebuie să fie concepută ca o taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe eliberate în atmosferă. Poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate variabil, dar şi aici există riscuri. Când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă, o vom anunţa, dar decât să mai venim iarăşi cu o taxă ca să luăm banii şi să-i luăm înapoi, mai bine măsurăm de 7 ori şi stabilim ce e sigur că va acceptat la nivelul UE''.

Potrivit datelor prezentate de noul ministru al Mediului, din bugetul de 2,4 miliarde de lei al Ministerului, 1,8 miliarde au plecat către restituirea diferitelor taxe auto.

Nu sunt bani pentru salarii în Sănătate

 

Situaţia este dificilă în ceea ce priveşte găurile din buget în mai multe domenii - de exemplu, în Sănătate, unde nu sunt bani nici pentru acoperirea salariilor până la sfârşitul anului.

Ludovic Orban: "Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei''.

Victor Costache: ''Nici pentru salarii''

Ludovic Orban: ''Și aşa, nu sunt bani de salarii''.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: ''E vorba de aproximativ 4 miliarde de ron''.

Guvernul promite însă că va găsi banii necesari la rectificarea bugetară, care ar trebui să fie făcută luna aceasta.

Iar la Ministerul Dezvoltării, este un deficit de aproape 5 miliarde de lei. Sunt bani care ar trebui să ajungă la autorităţile locale, pentru salarii, dar şi la investiţii în drumuri şi utilităţi.

Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice: "Să-ţi proiectezi bugetul cu 66% mai mic decât realul cred că este o mare neregulă".

Raluca Turcan, vicepremier: "Există suspiciuni serioase, şi-avem semnale consistente, că sunt proiecte de investiţii antamate, dar nederulate''.

Premierul Orban a anunțat că șeful CNAS și cel al Spitalului Fundeni vor fi demiși
Ludovic Orban: Bugetul Casei de Asigurări de Sănătate se va termina până la finalul anului
Noul ministru al Sănătății, la preluarea mandatului: ”Problemele sunt enorme”
VIDEO PROTVPLUS.RO