ANI cere DNA cercetarea Melaniei Mandas Vergu pentru coruptie

Ultima actualizare: 21-10-2012 20:30
Melania Mandas Vergu

Agentia Nationala de Integritate a anuntat astazi finalizarea cercetarilor referitoare la situatia fostului consilier al Ministerului Educatiei, Melania Mandas Vergu. Astfel, inspectorii ANI au constatat ca exista "indicii temeinice" ca a incalcat legea.

La inceputul acestui an, Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu in cazul Melaniei Mandas Vergu, despre care aparusera informatii in presa ca a obtinut finantare pentru un proiect in domeniul resurselor umane de formare profesionala (POSDRU), in valoare de 4.000.000 de euro.

De altfel, in vara anului trecut, ea a fost concediata din functia de consilier personal al ministrului educatiei chiar de catre Daniel Funeriu, ministrul educatiei, in urma acestui scandal.

Acum, inspectorii ANI au finalizat aceste verificari si au constatat ca "exista indicii temeinice privind savarsirea unei infractiuni contra intereselor financiare ale Comunitatilor Europene", precum si alte indicii referitoare la "savarsirea infractiunii de conflict de interese".

Mai exact, Melania Mandas Vergu ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene. Astfel, banii pe care i-a obtinut de la UE i-a folosit in scopuri personale, pentru amenajarea si modernizarea locuintei personale:

-► “amenajarea sediului”, contract in valoare de 102.000,00 lei
-► “proiectare-montare centrala termica”, contract in valoare de 6.722,00 lei
-► “achizitie mobilier”, contract in valoare de 75.630,00 lei
-► “achizitie echipamente de calcul, aparatura video si foto”, contract in valoare de 294.117,00 lei

Proiectul POSDRU pentru care firma detinuta de Mandas Vergu obtinuse finantare UE consta in ”cresterea gradului de informare si constientizare asupra rolului programelor de pregatire practica in dodandirea competentelor profesionale de catre elevi si studenti, precum si in cresterea ocupabilitatii si insertiei acestora pe piata muncii”.

Astfel, inspectorii ANI au sesizat Directia Nationala Anticoruptie si au decis, de asemenea, "continuarea procedurilor de evaluare a averii dobandite impreuna cu familia, respectiv a modificarilor patrimoniale intervenite in perioada exercitarii functiei publice de catre doamna Melania Vergu".

Melania Vergu, concediata din functia de consilier al lui Funeriu

Chiuariu: Viitoarea Agentie de Integritate, un catelus cu dinti de lapte

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO