Andrei Rosu, romanul intrat in Guiness Book, vrea sa doboare un nou record. Vineri, a plecat intr-o expeditie foarte dificila

Ultima actualizare: 19-06-2017 05:05

 Andrei Rosu, primul roman care a traversat inot Canalul Manecii, vrea sa doboare un nou record.

Andrei Rosu a plecat, vineri dupa amiaza, intr-o expeditie dificila pe Marea Neagra, alaturi de alti patru curajosi. Intr-o barca usoara cu vasle, romanii vor sa ajunga de la Limanu la Batumi, in Georgia, in 10 zile, traversand marea. Incercarea lor este de fapt primul antrenament serios pentru cea mai dura cursa de canotaj din lume, care se va desfasura in Oceanul Atlantic si pe care cei cinci, vor sa o castige.

Echipa Atlantic 4 s-a imbarcat in portul Limanu intr-o barca usoara cu vasle. Dupa cateva luni de antrenament, cei cinci membri, printre care si Andrei Rosu - primul roman care a traversat inot Canalul Manecii - si-au propus sa strabata Marea Neagra in mai putin de doua saptamani. Destinatia este Portul Batumi din Georgia.

Andrei Rosu, participant: "Daca totul ar fi lin si frumos, probabil ca vaslind 100 km pe zi am ajunge in maxim 10 zile."

Andrei Rosu este si primul om din lume care a reusit sa termine 7 maratoane si 7 ultra-maratoane pe 7 continente, performanta premiata cu un loc in Cartea Recordurilor.

Barca usoara cu care baietii au pornit in expeditie se numeste "Maria". Este de mici dimensiuni, dar bine echipata pentru situatii de urgenta. Iar baietii considera calatoria un test pentru provocarea cea mare: vor sa traverseze Atlanticul tot intr-o barca usoara cu vasle.

Alex Dumbrava, participant: "Marea Neagra e mai agitata decat Atlanticul. Valurile sunt altfel si este o mare pe care fenomenele meteorologice se schimba brusc, dar e un bun antrenament pentru Atlantic."

In caz de furtuna, temerarii vor arunca ancora si vor astepta ca marea sa se linisteasca. Medicul echipei se afla la prima experienta de acest fel.

Reporter: "-Aveti si o mini farmacie?"

Vasile Osean, participant: "-Da, cu siguranta nu poti pleca la drum fara asa ceva. O mare parte din echipament este echipament medical pentru tot felul de situatii care ar putea sa apara."

Andrei Rosu, participant: "Au fost situatii in care am avut rau de mare, dar l-am gestionat foarte bine."

Traversarea Oceanului Atlantic intr-o barca prevazuta doar cu vasle se desfasoara pe o distanta de 5000 de kilometri din portul La Gomera, in Insulele Canare, pana in Antigua. Startul oficial este pe 12 decembrie 2017.

Pana atunci, in acest prim test, echipa de romani a anuntat Guinness World Record despre tentativa de a dobori recordul mondial de traversare a Marii Negre.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO