Anchetatorii au gasit urme de sange apartinand Elodiei Ghinescu pe tocul pistolului lui Cioaca

Cristian Cioaca

Anchetatorii au gasit urme de sange apartinand Elodiei Ghinescu pe tocul pistolului lui Cristian Cioaca, gasit in torpedoul masinii lui, pe mocheta din portbagaj si in mai multe locuri din apartamentul lor.

Anchetatorii sustin ca politistul Cristian Cioaca, suspectat de uciderea sotiei sale Elodia Ghinescu, desi nu face cereri de eventuale probe in aparare, merge la emisiuni TV lansand versiuni fanteziste si transformand, in mod regretabil, pe victima unei infractiuni de omor in sursa de divertisment.

Criminalistii explica in cererea instantei prin care a cerut arestarea preventiva a politistului Cristian Cioaca - suspectat de cinci ani de asasinarea sotiei sale, avocata Elodia Ghinescu - ca dupa uciderea victimei, inculpatul a transat cadavrul pentru a facilita ascunderea lui si evitarea tragerii la raspundere penala.

"Nu trebuie omis nici impactul periculos pe care ipoteza neluarii unor masuri ferme impotriva persoanelor care comit fapte de acest gen il poate avea asupra activitatii de preventie, intrucat se acrediteaza ideea eronata ca actiunile menite a ascunde cadavrul urmare comiterii unui omor ar putea asigura evitarea tragerii la raspundere penala", motiveaza anchetatorii cererea de arestare a lui Cioca, solicitare care insa a fost respinsa in 28 noiembrie de catre un judecator al Tribunalului Bucuresti.

Judecatorul Florin Purigiu de la Tribunalul Capitalei considera ca "descoperirea unor probe noi sau aparitia unei hotarari declarative de moarte nu constituie temeiuri noi care sa poata intemeia o noua propunere de arestare, intrucat existenta indiciilor temeinice ca inculpatul a savarsit fapta a fost retinuta de instanta suprema, atunci cand a luat fata de acesta masura obligarii de a nu parasi tara", astfel ca a respins solicitarea anchetatorilor.

Citește și
Cristian Cioaca
Instanta a respins cererea de arestare preventiva a lui Cioaca pentru uciderea Elodiei Ghinescu
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Procurorii Sectiei de Urmarire penala si criminalistica a Parchetului instantei supreme au sustinut in cererea de arestare a lui Cioaca faptul ca in perioada urmatoare comiterii infractiunii de omor si ascunderii cadavrului, inculpatul a procedat la ascunderea si distrugerea mijloacelor de proba, aruncand in rapa situata la 4,6 km de Poiana Brasov mai multe obiecte care purtau urmele de sange ale victimei, spaland totodata urmele sub forma de stropi de sange de pe vopseaua lavabila si aplicand un strat suplimentar de glet si de vopsea lavabila in zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor.

"Acest fapt, chiar daca nu poate fi retinut ca temei separat de arestare, avand in vedere formularea cazului de la litera b a art.148 Cpp-«exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca aflarea adevarului s…t» – constituie un alt element care prezinta pericol concret pentru ordinea publica", noteaza procurorii.

Inculpatul, in calitatea de ofiter de politie, obligat sa vegheze la respectarea si aplicarea legii, nu numai ca a incalcat grav ordinea de drept prin uciderea propriei sotii, dar s-a si folosit de pregatirea si experienta sa profesionala pentru a ascunde urmele infractiunii, cunoscand faptul ca mijloacele de tehnica criminalistica existente in dotarea organelor de urmarire penala la momentul respectiv, faceau extrem de dificila detectarea urmelor de sange aflate sub noul strat de vopsea, sustin anchetatorii.

Cronologia cazului

Tribunalul Bucuresti a respins, in 28 noiembrie, cererea procurorilor Parchetului instantei supreme de arestare preventiva a politistului Cristian Cioaca, principalul suspect in cazul uciderii sotiei sale, avocata Elodia Ghinescu, data disparuta din septembrie 2007.

Instanta arata in motivarea deciziei ca in acest caz s-a retinut ca in noaptea de 29 spre 30 august 2007, Cristian Cioaca, pe fondul unor relatii tensionate in familie, a ucis-o pe sotia sa, Elodia Ghinescu, dupa care a segmentat cadavrul si l-a aruncat intr-un loc necunoscut.

In 18 septembrie 2007, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus inceperea urmaririi penale fata de Cristian Cioaca, sub aspectul savarsirii infractiunii de omor calificat.

Prin ordonanta din 27 noiembrie 2012 s-a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor comise de Cristian Cioaca in omor calificat si profanare de morminte, aflate in concurs real. O zi mai tarziu, raportat la probele de vinovatie administrate in cauza, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui Cristian Cioaca pentru infractiunile mentionate.

Probele impotriva lui Cristian Cioaca

Instanta noteaza in motivarea deciziei ca exista la dosar o serie de probe care confirma vinovatia lui Cristian Cioaca si care reprezinta tot atatea probe si indicii temeinice ca Elodia Ghinescu a fost ucisa. Astfel, pe usa de acces in dormitorul familiei au fost gasite noua urme de sange apartinand Elodiei Ghinescu, iar pe tocul de lemn al usii o alta urma.

Alte urme de sange au fost gasite de anchetatori pe masina de spalat, pe gresia si faianta din baia, pe o sticla de parfum aflata pe noptiera in dormitor si sub lada de lemn situata pe holul apartamentului.

"Aceste urme contin sange diluat si impuritati si au fost in mod cert create in urma spalarii/stergerii gresiei din hol, surplusul din lichidul de spalare impreuna cu substanta spalata migrand sub cufar in zonele marginale", se mai arata in motivarea deciziei instantei.

Totodata, instanta mai arata ca anchetatorii au gasit urme de sange apartinand Elodiei Ghinescu pe tocul pistolului lui Cristian Cioaca, gasit in torpedoul autoturismului, pe mocheta din portbagajul autoturismului, "create cel mai probabil cu ocazia transportarii fragmentelor de cadavru", precum si pe capacul si suportul cotierei din fata a masinii.

Totodata, arata instanta, in 8 octombrie 2007 au fost gasite intr-o rapa situata la 4,6 kilometri de Poiana Brasov, in directia Rasnov, mai multe obiecte din locuinta comuna a celor doi soti, provenind indeosebi din dormitorul imobilului, respectiv ambalaje de parfumuri, carti, reviste, fotografii, caietul de sarcina al victimei, perne decorative, acesta provenind "din zona cu cea mai mare concentrare a stropilor de sange".

Cu aceeasi ocazie, a fost gasita si o pereche de chiloti ai lui Cristian Cioaca, "apartenenta fiind stabilita in urma analizarii materialului genetic existand pe acestia", a mai notat instanta in motivare.

Instanta a precizat ca in noaptea de 29 spre 30 august 2007, "cu ocazia revenirii la domiciliu dupa vizita pe care i-a facut-o martorei ..., in jurul orei 03.00", Cioaca era echipat in uniforma de politie.

"De asemenea, in punctul cel mai indepartat de soseaua Poiana Brasov – Rasnov, raportat la pozitia celorlalte obiecte aruncate in rapa, a fost gasita si o uniforma de politie de vara, apartinandu-i inculpatului. In acest sens mentionam ca pe perechea de pantaloni a fost gasit materialul biologic al inculpatului, iar cu privire la camasa s-a stabilit ca are marimea indicata de inculpat cu ocazia solicitarii de haine de serviciu. In rapa a fost gasita si o emblema purtand gradul «…» pe care il detinea inculpatul la acea data", se mai arata in motivare.

In 8 noiembrie 2011, avocata Elodia Ghinescu, disparuta in 29 august 2007, a fost declarata moarta, printr-o sentinta a Judecatoriei Brasov.

In 7 februarie 2012, certificatul de deces al avocatei Elodia Ghinescu a fost eliberat, de catre Primaria Campulung Muscel, dupa ce decizia de declarare a mortii acesteia a devenit definitiva si irevocabila, certificatul fiind depus la dosarul in care politistul Cristian Cioaca este cercetat pentru omor.

Intre timp, in urma unei analize realizate cu un aparat achizitionat de Politia Romana in anul 2010, criminalistii au descoperit pe peretii dormitorului locuintei Elodiei Ghinescu, sub zugraveala, multe urme de sange.

Si in anul 2007 anchetatorii au gasit multe pete de sange in locuinta celor doi soti, dupa ce acestea fusesera spalat, insa in lipsa cadavrului si a unui certificat de deces a Elodiei Ghinescu, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat respingerea cererii procurorilor de arestare a lui Cioca, dispunand insa interdictia de a parasi tara in cazul acestuia.

Intre timp, criminalistii au continuat sa stranga probe. Astfel, au fost ridicate urme de sange gasite in locuinta familiei Cioaca, respectiv din dormitorul acestora, fiind transmise Institutului National de Medicina Legala, care a comunicat procurorilor, in 27 noiembrie, faptul ca ADN-ul corespunde avocatei Elodia Ghinescu.

Astfel, procurorii i-au adus la cunostinta lui Cristian Cioaca noile probe si faptul ca s-a pus in miscare actiunea penala impotriva sa, cerand din nou arestarea lui preventiva. Cererea a fost respinsa de Triunalul Bucuresti, insa o decizie definitiva va fi dispusa de Curtea de Apel Bucuresti.

Cinci ani de la disparitia avocatei

Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani), din Brasov, a disparut de acasa la sfarsitul lunii august 2007. Sotul acesteia, politistul Cristian Cioaca, a anuntat Politia despre disparitia femeii abia in 5 septembrie 2007, la solicitarea sefei acesteia, timp in care barbatul a apelat la cunostinte pentru a intra in corespondenta electronica a avocatei, scopul fiind - potrivit acestuia - acela de a vedea cu ce barbat se conversa.

Cioaca a spus ca doar a cautat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negand faptul ca sotia sa ar fi moarta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Nu exista nici un fel de dovezi". Reactia lui Cristian Cioaca dupa ce a scapat de arest

Cristian Cioaca a scapat din nou de arest. Judecatorii au refuzat sa-l trimita dupa gratii, desi procurorii au venit cu alte probe, incercand sa demonstreze ca el si-a omorat sotia, pe avocata Elodia Ghinescu, si i-a ascuns cadavrul.

Instanta a respins cererea de arestare preventiva a lui Cioaca pentru uciderea Elodiei Ghinescu
Instanta a respins cererea de arestare preventiva a lui Cioaca pentru uciderea Elodiei Ghinescu

Tribunalul Capitalei a respins, miercuri seara, cererea de arestare preventiva a politistului Cristian Cioaca, principalul suspect in uciderea sotiei sale, avocata Elodia Ghinescu, data disparuta din luna septembrie 2007.

Cristian Cioaca a fost ACHITAT in procesul de furt intre soti. Decizia este definitiva
Cristian Cioaca a fost ACHITAT in procesul de furt intre soti. Decizia este definitiva

Politistul Cristian Cioaca a fost achitat, miercuri, in procesul de furt intre soti, dupa ce magistratii Curtii de Apel Brasov au respins recursul formulat de familia Ghinescu la sentinta Judecatoriei care il achitase pe agent, decizia fiind definitiva.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.