Anchetă privind internarea fostului ministru Chiţoiu, după accidentul cu 2 morţi


Ultimul update: Luni 24 Februarie 2020 19:23
Data publicarii: Luni 24 Februarie 2020 17:49
Categorie: Stiri actuale

După accidentul rutier din Argeș, soldat cu moartea a doi oameni, dosarul penal în care fostul ministru de finanțe Daniel Chițoiu este suspectat de ucidere și vătămare corporală din culpă a fost extins, în urma unui denunț.

Procurorii cercetează dacă la spitalul Floreasca din Capitală, unde Chițoiu a cerut să fie transferat, oficialii nu cumva se fac vinovați de favorizarea infractorului și dacă internarea la terapie intensivă se impunea.

Accidentul a avut loc în a doua zi de Crăciun, în localitatea Zamfirești din Argeș. O femeie de 73 de ani și un bărbat de 82 de ani au murit în urma impactului, iar o rudă a lor a fost atât de grav rănită încât și acum este în spital. După un denunț recent, dosarul a fost extins.

Martor: „N-a intrat în nicio depășire, nu era nimic în față, a părăsit banda și a intrat pe bandă cealaltă.”
Reporter: „Și Loganul era pe banda lui?”
Martor: „Loganul venea normal de la Pitești!”

Marius Ștefan, prim-procuror Parchetul Argeș: „Acest denunț îndeplinea toate condițiile de fond și de formă, am dispus extinderea urmăririi penale in REM, cu privire la infracțiunea de favorizarea infractorului. Pentru lămurirea situației de fapt, vor fi ridicate înscrisuri și toate verificările necesare cu privire la faptele denunțate.”

Medicii de la Floreasca ar putea fi chemați la audieri, ca să răspundă dacă se impunea o internare în ATI a unui pacient care a cerut singur transferul de la Pitești, în condițiile în care cineva a surprins în imagini, imediat după accidentul de pe Dealul Negru, momente în care Chițoiu mergea pe picioarele lui și vorbea la telefon.

Luat de la locul accidentului și dus cu targa la urgența spitalului județean din Pitești, omul nu a „rezistat” nici trei ore la Pitești. Internat la 13.25, părăsea spitalul la 16.20, într-un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă.

Cristina Cazacu, purtător de cuvânt Spitatlul Județean de Urgență Pitești: „Pacientul a ajuns la spitalul de urgență Pitești cu ambulanța, a fost evaluat de către personalul medical, ulterior, la solicitarea acestuia a fost transferat la spitalul de urgență Floreasca.”

Surse din spital spun că în ziua accidentului, un medic chirurg de la Floreasca a venit personal în urgența spitalului județean din Pitești, ca să se ocupe de transferul lui Daniel Chițoiu.

Reporter: „Când un pacient este internat în ATI deși nu se impune acest lucru, cine are de suferit?”

Dr. Gheorghe Fratoaica, UPU Argeș: „Alt pacient, care ar trebui să intre în terapie și nu găsește loc. Este o mare problemă, secțiile noastre de terapie sunt supraaglomerate”.

Reporter: „Un pacient care pleacă de la noi din spital, unde putea fi tratat, și pleacă pentru că vrea el la București, cum ajunge la Terapie Intensivă?”

Dr. Gheorghe Fratoaica, UPU Argeș: „Oooo, asta e problema obișnuită la noi, că vreau la București, vrea la AKH ... E o problema obișnuită, într-un sistem în care nu există un adevărat management.”

Reprezentanții asociațiilor de protecție a pacienților cer că astfel de practici să fie anchetate și, după caz, sancționate.

Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România: „Acel pat de ATI poate salva o viață și să îl ocupăm inutil sau pentru a scapă de anumite rigori ale legii este imoral și chiar este de condamnat. Medicii nu ar trebui să facă jocul nimănui, medicii trebuie să își respecte jurământul și să facă tot ce e posibil pentru pacientul critic”

Procurorii trebuie să afle acum dacă Daniel Chițoiu era atât de grav bolnav încât să stea la terapie intensivă și dacă internarea lui în acel moment a prejudiciat sau nu ancheta. Deocamdată reprezentanții Spitalului de urgență Floreasca nu au comentat situația.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO