„Rusia a eșuat deja în Ucraina”. Asta crede secretarul american de stat, care a vizitat în secret Kievul, împreună cu șeful Pentagonului.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 62

Iar Secretarul general al ONU se întâlnește marți la Moscova cu președintele Putin. Între timp, mesajele dure și amenințările continuă să curgă dinspre Kremlin. Luni, ministrul de externe, Serghei Lavrov, a avertizat în legătură cu pericolul unui al Treilea Război Mondial.

Rusia ar trebui să negocieze încheierea războiului cu Statele Unite, nu cu Ucraina, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, pe motiv că occidentul controlează politica Ucrainei.

Sergey Lavrov, ministrul rus de externe:Ar putea fi util (să negociem cu americanii), dar nu observăm niciun interes din partea lor în stabilirea unor contacte pe tema Ucrainei sau pe alte probleme.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe:Facem tot posibilul pentru a contracara aspiraţiile preşedintelui Putin de a subjuga Ucraina.”

Ruşii spun că ucrainenii tergiversează discuţiile, după ce au apărut informaţii că nici Vladimir Putin nu mai e interesat de negocieri după scufundarea navei Moskva. Lavrov a lăsat să se înţeleagă că ofensiva rusă din Donbas are rolul de a întări poziţia Rusiei la negocieri.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe:Ca în orice situaţie în care sunt folosite trupe armate, bineînţeles, totul se va încheia cu un tratat. Dar detaliile acestui tratat vor fi stabilite de stadiul în care se află acţiunile militare în momentul încheierii tratatului.

Lavrov a reluat ideea că riscul unui război atomic e tot mai mare, dar a subliniat că utilizarea armelor nucleare e inacceptabilă. I-a dat replica fostul preşedinte american Donald Trump, nemulţumit că ruşii aduc vorba săptămânal despre arme atomice.

Donald Trump, fost preşedinte al SUA:Le-aş spune că avem mult mai multe decât au ei. Şi mult mai puternice decât au ei. Nu pot să mai folosească acel cuvânt vreodată. Nu pot să mai folosească cuvântul „nuclear" vreodată. Şi, dacă o fac, atunci vom avea probleme.

Oficialii ruşi au respins punctul de vedere al secretarului american de stat Antony Blinken, care a declarat ieri că Rusia a dat greş în invazia din Ucraina.

Dmitry Polyanskiy, Ambasador adjunct al Rusiei la ONU:Nu cred că am dat greş, sincer vă spun. Operaţiunea noastră militară merge mai departe, nu e un război, e o operaţiune militară. Are propria ei strategie şi propriile obiective. Nu a fost menită să fie un război-fulger.”

Serviciile britanice de informaţii spun, însă, că ruşii au înregistrat pierderi uriaşe în oameni şi echipamente, în cele două luni de război: aproximativ 15.000 de soldaţi ucişi şi 2.000 de blindate şi lansatoare de rachete distruse sau capturate.

Ben Wallace, Secretarul Apărării din Marea Britanie:La începutul acestui conflict, Rusia mobilizase peste 120 de batalioane tactice de luptă, aproximativ 65% din întreaga ei forţă terestră. Până acum, apreciem că peste 25% din aceste unităţi şi-au pierdut capacitatea de luptă.

În acest timp, aflată în vizită la New Delhi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat India că războiul declanșat de Rusia va avea efecte şi asupra securității regionale din această parte a lumii.

Ursula von der Leyen, președinta comisiei Europene: Țintirea și uciderea unor civili nevinovați, retrasarea granițelor cu forța, subjugarea voinței unui popor liber, toate aceste lucruri contravin principiilor fundamentale consacrate în Carta ONU. În Europa, vedem agresiunea Rusiei ca pe o amenințare directă la adresa securității noastre.

Rusia este unul dintre principalii furnizori de arme și energie ai Indiei.