Amenintarea lui Putin pentru Rep. Moldova in pragul acordului cu UE. "Unde isi vor vinde vinurile?"


Ultimul update: Luni 23 Septembrie 2013 06:51
Data publicarii: Vineri 20 Septembrie 2013 15:26
Categorie: Stiri externe
Vladimir Putin

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi, in cadrul unei reuniuni a clubului de discutii "Valdai", ca dupa semnarea Acordului de Asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, vinurile moldovenesti nu vor fi primite in UE.

Presedintele rus a mentionat ca, in prezent, cel mai mare volum de exporturi al Republicii Moldova se indreapta spre pietele din Rusia, Belarus, Ucraina si Kazahstan. El a adaugat ca vinurile din Republica Moldova nu vor fi primite in statele din Uniunea Europeana.

"Unde isi vinde vinurile Republica Moldova? Poate in Franta? Francezii, probabil, nu vor permite vanzarea nici macar a unei sticle de vin moldovenesc. Nici in Italia acest lucru nu este posibil. Incercati sa exportati acolo. Fermierii si producatorii de vinuri vor rasturna toate cutiile, vor strica totul si vor arunca in sant", a declarat presedintele rus.

El a subliniat ca cea mai mare parte din vinurile moldovenesti este importata in Rusia, care este ingrijorata de calitatea productiei din Republica Moldova.

"Iata, vor semna acum autoritatile moldovenesti, sa le dea Domnul sanatate, acest document si pe piata Republicii Moldova vor ajunge vinuri frantuzesti si italienesti ieftine. Unde va fi dus vinul moldovenesc? (…) La noi. Iar noi avem suspiciuni ca sub brand moldovenesc sau ucrainean, in Rusia vor fi importate produse din unele state terte", a adaugat Putin.

In opinia sa, problema importului de vinuri "nu este una politica, ci economica".

"Cerem sa analizati aceasta situatie, iar daca argumentele noastre vor fi considerate ca fiind nefondate, sa nu va suparati pe noi daca vom fi obligati sa introducem anumite restrictii pentru a ne apara interesele. Nu suntem egoisti, dar trebuie sa ne gandim la interesele nationale proprii in domeniul economic", a afirmat presedintele rus.

Serviciul rus pentru Protectia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a interzis, incepand cu 10 septembrie, importurile de vinuri din Republica Moldova, din cauza "calitatii nesatisfacatoare" a productiei de alcool.

In 2013, peste 24,8 milioane de litri din productia de bauturi alcoolice au fost importate din Republica Moldova in Rusia, iar aproximativ 29.000 de litri din aceasta nu corespund criteriilor de securitate, a anuntat Rospotrebnadzor.

Rusia a introdus anterior, in martie 2006, un embargo asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova, invocand calitatea slaba a acestora, dar Chisinaul a apreciat ca este vorba despre o decizie politica.

Sursa: Mediafax

Tags: chisinau, rusia, moldova, vin, ue,

Concurentul care va reprezenta Austria la concursul Eurovision din 2014. VIDEO
<b>Vladimir Putin</b>: Berlusconi nu ar fi avut probleme cu justitia daca era homosexual
<b>Vladimir Putin</b>: Berlusconi nu ar fi avut probleme cu justitia daca era homosexual
VIDEO PROTVPLUS.RO