Alpinistul Zsolt Torok, interviu în 2017: ”Stimez pe toată lumea care respectă muntele”


Ultimul update: Sambata 17 August 2019 16:50
Data publicarii: Sambata 17 August 2019 15:52
Categorie: Stiri actuale
Zsolt Torok

Cunoscutul alpinist arădean Zsolt Torok, găsit mort în zona Vârfului Negoiu, a fost un om pasionat de munte și unul dintre românii care au cucerit vârfurile sălbatice din Himalaya sau Alpi.

Într-un interviu acordat în 2017 jurnalistului Pro TV Zsolt Vago, cunoscutul alpinist spunea că nu a subestimat muntele niciodată.

”Eu nu sunt omul, n-am fost niciodată, care să subestimez muntele. Și dacă cineva urcă pe Calapatar, toată stima! Deci eu stimez pe toată lumea care respectă muntele, care umblă, care-și ia angajamentul să se ridice din fotoliu și să facă ceva. Nu există ca ceea ce vezi aici să nu-ți schimbe viața.” - spunea la acea vreme Zsolt Torok.

Cunoscutul alpinist era foarte mândru de faptul că a reușit să cucerească Everestul 

”Eu nu pot să scap de gândul acesta, că aveam 5 anișori și mama mea povestea de Everest. Și unchiul meu, care era oaia neagră a familiei, adică băiatul activ, băiatul rău, să zic așa, el citea cărțile despre Everest și dorea să vină aici. N-a fost să fie și acum eu sunt aici și mă uit la Everest ca și cum mă uit la peretele Bucurei.

Vreau să zic că mie îmi este foarte tare dor de casă și de toți prietenii mei și toate cunoștințele bune de acasă și pot să zic că, aici, fiecare secundă, mai ales că acuma am trecut printr-o boală și încă mai am, deci trebuie să mă concentrez. Adică .. clipele trec așa, concentrându-te. Și abia după ce termini și vii înapoi, atunci te poți debarasa de gândurile astea și te gândești că revii la o normalitate.” - spunea el.

Alpinistul arădean Zsolt Torok avea o experienţă de 30 de ani şi numeroase premiere mondiale la activ.

Potrivit blogului său, principiul după care s-a ghidat întreaga viaţă a fost: ”Ascensiunea nu are rost, dacă nu îţi place şi nu o trăieşti din plin”.

Zsolt Torok, în vârstă de 45 de ani, a fost căutat, sâmbătă, de salvamontişti şi jandarmi din judeţele Sibiu şi Argeş, sprijiniţi de un elicopter al MAI, după ce soţia sa i-a anunţat dispariţia.

El a fost localizat în zona Vârfului Negoiu din Munţii Făgăraş, fiind decedat.

 ”Crestele munţilor şi alpinismul românesc sunt mai sărace şi mai triste de acum. A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpinişti ai ţării, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont România, un OM... În munca noastră, încărcarea psihică este mare în fiecare situaţie în care intervenim, dar sunt momente în care aceasta depăşeşte şi puterea noastră de înţelegere şi de acceptarea a cruntei realităţi”, a transmis, sâmbătă, Salvamont România.

Salvamontiştii au transmis condoleanţe familiei şi celor care l-au cunoscut.

Condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut, i-au admirat şi apreciat performanţele. Rămas bun prieten drag!”, a mai transmis Salvamont România.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO