Bilantul celei de-a sasea zile de proteste: 5 tineri, ridicati. Igas: "Sunt alaturi de manifestanti"

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul de Interne, Traian Igas, a fost in Piata Universitatii si a declarat ca structurile aflate in subordinea MAI "s-au pregatit foarte bine" pentru mitingul de joi, organizat de USL, dar si pentru protestul zilnic din Piata Universitatii.

23:45 -  Cea de-a sasea zi de protest din Piata Universitatii s-a terminat, pentru prima oara mai devreme decat ora limita pana la care un miting, chiar si neautorizat, este lasat sa se desfasoare.

23:00 - "Ne-am pregatit foarte bine pentru ziua de maine (joi-n.r.). In aceasta seara am avut o ultima analiza si joi dimineata vom discuta din nou. Incercam sa asiguram conditii de participare a tututor celor care vor veni din tara. Sper ca modul de manifestare sa fie decent. In aceste conditii nu avem nimic de reprosat partidelor daca vor sa faca acest lucru, doar ca legea trebuie respectata, iar daca au pretentia ca ei sa fie respectati, atunci si ei trebuie sa respecte legea", a spus Igas, dupa ce a fost intrebat daca are emotii pentru manifestatiile de joi. "N-as spune ca am emotii", a raspuns Igas, care a venit miercuri seara in Piata Universitatii, pe partea Teatrului National, unde mai erau putini manifestanti.

22:51 - Ministrul de Interne a venit in Piata Universitatii, acolo unde au protestat circa 500 de oameni, si a declarat presei ca "a manifesta si a-ti expune motivele sufletesti pe care le ai, nu este rau. Sunt unul dintre cei care in '89 a protestat in strada. Nu sunt de acord cu huliganii care provoca panica, haos", a afirmat Traian Igas. Igas a mai spus ca nu este de acord cu ce au facut unii dintre protestatari, ministrul a facut apel la respectarea legii.

22:16 - Protestele s-au incheiat in tara, doar in Piata Universitatii din Bucuresti oamenii continua sa mai scandeze, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru. In Piata Universitatii mai sunt aproximativ 500 de persoane, a precizat Marius Militaru.

Citește și
suporteri protest
Suporterii romani ies OFICIAL in strada, la proteste: joi, 19 ianuarie, de la ora 18.00
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

21:41 - Protestele sunt in desfasurare in 12 judete din tara, in alte opt manifestatiile s-au incheiat, potrivit situatiei inregistrate pana la ora 21.00, a declarat, miercuri seara, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Marius Militaru. Potrivit estimarilor MAI, in toata tara au protestat, miercuri, aproximativ 8.000 de persoane, in Capitala fiind aproximativ 700 la ora 21.00, a precizat Marius Militaru.

20:11 - Persoanele asupra carora jandarmii au gasit doua cutite au fost duse la Sectia 3 de Politie, iar cele trei persoane ridicate pentru detinere de substante interzise au fost conduse la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate, a spus Georgian Enache.

19:25 - Un barbat din Piata Universitatii care a afisat un banner cu mesaj interzis a fost dus la sectia de politie, a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. Barbatul se afla in zona Palatului Sutu, iar in momentul in care a afisat bannerul pe care scria "Legalizati marijuana", mai multi oameni aflati in zona s-au repezit spre el sa il ia la bataie. Acesta a fost scos de fortele de ordine din multimea furioasa. Jandarmii l-au ridicat din zona si l-au dus la sectia de politie.

18:51 - Aproximativ 500 de persoane s-au adunat, miercuri, pana la ora 18.00, in Piata Universitatii, nicio persoana nefiind ridicata pentru a fi dusa la politie, a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache. Jandarmii din Piata Universitatii fac si miercuri filtre si control corporal preventiv, pentru depistarea persoanelor care au asupra lor obiecte interzise, a spus Georgian Enache.

18:40 - Protestatarii din Piata Universitatii scandeaza "Du-te Basescu dupa Ceausescu", "Afara, afara cu javrele din tara"," Jos Basescu", "Anticipate, nu comasate" si au pancarte pe care scrie "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati", "Avertisment catre FMI: Daca explodeaza mamaliga, ciuciu banii inapoi!", "Presedinte nu este un titlu nobiliar, este o responsabilitate!", "Sigura solutie, legea Cojocaru". In zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura, un grup de aproximativ o suta de oameni sare si scandeaza "Cine nu sare, nu vrea schimbare".

18:31 - Peste 2.000 de oameni protesteaza in 20 de judete, anunta Ministerul Administratiei si Internelor

Potrivit puratatorului de cuvant al MAI, Marius Militaru, pana la ora 18.00 nu s-au inregistrat incidente in timpul protestelor.

Actiuni de protest au loc miercuri, pentru a sasea zi consecutiv, atat in Capitala, cat si in mai multe orase din tara.

17.44 -Vanzarea bauturilor alcoolice a fost interzisa, incepand de miercuri si pana luni, pe distanta de un kilometru de Piata Universitatii, din cauza protestelor, iar joi, cand sunt anuntate marsul si mitingul USL, restrictiile vor fi extinse la Piata Romana, Piata Victoriei si Parcul Herastrau.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a emis o dispozitie prin care este interzisa comercializarea bauturilor alcoolice in zona centrala, la solicitarea facuta de catre Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, in baza legii privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice.

Astfel, in perioada 18- 23 ianuarie, agentii economici situati la o distanta de minim un kilometru fata de Piata Universitatii nu au voie sa comercializeze bauturi alcoolice intre orele 17.00 si 24.00, se arata intr-un comunicat al Primariei Sectorului 1.

De asemenea, joi, cand vor avea loc marsul si mitingul USL, restrictiile privind comercializarea alcoolului se extind in perimetrul cuprins intre Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Victoriei si Parcul Herastrau.

16:55 - Un batran a fost lovit, miercuri dupa-amiaza, de unul dintre liderii revolutionarilor care protesteaza in Piata Victoriei din Timisoara, victima fiind scoasa din multime de catre jandarmi. Incidentul a avut loc dupa ce unul dintre liderii revolutionarilor din Timisoara, Lorin Fortuna, a dat foc, in timpul protestului din Piata Victoriei, unor poze reprezentandu-i pe Victor Ponta, Ion Iliescu si Traian Basescu. La un moment dat, un batran aflat in multime s-a apropiat de Fortuna si a incercat sa stinga flacarile, fiind lovit de revolutionar. Jandarmii au intervenit imediat si l-au scos pe batran din multimea care incepuse sa vocifereze. La ora transmiterii acestei stiri, protestul din Piata Victoriei continua, la acesta participand aproximativ o suta de persoane, revolutionari si sindicalisti. Protestatarii au steaguri tricolore si pancarte pe care scrie "Romania salveaza-te", "Jos Guvernul mafiot", "Jos Basescu" si scandeaza "Jos Boc", "Demisia" si "Jos Basescu". Mitingul este autorizat pana la ora 17.00, iar de la ora 18.00 in Piata Victoriei sunt asteptati suporterii echipei Poli Timisoara, care vor protesta fata de modificarile aduse Legii 4 din 2008.

Cateva sute de persoane s-au adunat, miercuri dupa-amiaza, in fata Teatrului National din Piata Universitatii din Bucuresti, pentru a sasea zi de proteste. La fel ca si in zilele trecute, manifestantii scandeaza lozinci impotriva presedintelui si premierului, au steaguri si bannere cu mesaje impotriva conducerii politice a tarii.

Cateva sute de jandarmi, dotati cu casti, echipament de protectie si tun de apa, sunt mobilizati in fiecare seara in apropierea Palatului Victoria, surse din Jandarmerie declarand ca scopul mobilizarii este apararea preventiva a cladirii si o eventuala interventie la Universitate. Dispozitivul de interventie este format din mai multe autospeciale de transport trupe, dube de interventie rapida, un tun de apa si echipaj cu caini.

O masina a pompierilor, ofiteri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si o ambulanta SMURD completeaza fortele de aparare din zona Guvernului.

In imediata apropiere a Palatului Victoria este si sediul PDL Bucuresti, unde interventia jandarmilor ar putea fi solicitata in cazul unor manifestari. Trupele speciale isi fac aparitia langa sediul Guvernului odata cu lasarea serii, cand numarul protestatarilor creste in Piata Universitatii. Primaria Capitalei a aprobat cererea USL pentru mitingul de joi, din Capitala, care va avea loc de la ora 16.00, fiind precedat de un mars de la Arcul de Triumf la Piata Victoriei, organizatorii anuntand 10.000 de participanti, a declarat, miercuri, primarul general Sorin Oprescu. Actiuni de protest au loc miercuri, pentru a sasea zi consecutiv, atat in Capitala, cat si in mai multe orase din tara. Protestele au fost declansate saptamana trecuta, dupa demisia lui Raed Arafat, in semn de sustinere a fondatorului SMURD. Actiunile de protest au continuat si dupa decizia lui Raed Arafat de a reveni, incepand de marti, in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii.

Cronologia evenimentelor de ieri o puteti gasi aici!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Primaria Capitalei a aprobat cererea USL pentru mitingul de joi: sunt asteptati 10.000 de oameni
Primaria Capitalei a aprobat cererea USL pentru mitingul de joi: sunt asteptati 10.000 de oameni

Mitingul va avea loc de la ora 16.00, fiind precedat de un mars de la Arcul de Triumf la Piata Victoriei, organizatorii anuntand 10.000 de participanti, a declarat primarul general Sorin Oprescu.

Suporterii romani ies OFICIAL in strada, la proteste: joi, 19 ianuarie, de la ora 18.00
Suporterii romani ies OFICIAL in strada, la proteste: joi, 19 ianuarie, de la ora 18.00

Dupa ce, cateva zile la rand, membrii galeriilor de fotbal au fost acuzati ca sunt vinovati pentru violentele comise la proteste, Asociatia Suporterilor Romani anunta oficial ca se implica in miscarea de contestare a presedintelui Traian Basescu.

Cum au tradus jurnalistii de la New York Times lozinca “Iesi afara, javra ordinara
Cum au tradus jurnalistii de la New York Times lozinca “Iesi afara, javra ordinara"

Guvernul Romaniei s-a intalnit de urgenta duminica noapte pentru a discuta protestele violente care nu dau semne sa se atenueze, dupa ce protestatarii au aruncat pietre asupra jandarmilor, scriu jurnalistii de la The New York Times.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.