Actrița Florina Cercel a murit. Cunoscuta artistă avea 76 de ani


Ultimul update: Marti 30 Iulie 2019 19:49
Data publicarii: Marti 30 Iulie 2019 10:32
Categorie: Stiri actuale

Reprezentanții Teatrului Național din București au anunțat marți că actrița Florina Cercel a murit. Cunoscuta artistă avea 76 de ani.

Mesajul Teatrului Național:

”Echipa Teatrului Național din București anunță cu adâncă durere că astăzi se desparte de marea actriță FLORINA CERCEL. După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naționalului, „Țuca” ne părăsește azi, lăsându-ne tot mai triști, lipsiți de prezența sa impunătoare, de forța și de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariție scenică.  Vom reveni cu amănunte despre ceremonia funerară. Dumnezeu să o aibă în paza Sa! Rămas bun, Florina Cercel!” 

Într-un comunicat al UNITER se arată că actrița Florina Cercel a fost un ”reprezentant al generaţiei de aur a teatrului și filmului românesc” - o ”actriță distinsă, frumoasă, talentată, elegantă, cu o personalitate puternică și complexă”.

Societar de onoare al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, Florina Cercel a păşit pe scena acestei instituții în urmă cu 46 de ani, la nouă ani ani după absolvirea în 1964 a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, clasa profesor Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan. De-a lungul carierei a interpretat peste 100 de roluri în spectacole de teatru și televiziune, în film și teatru radiofonic. A mai jucat la Teatrul Dramatic de Stat, Galaţi, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Metropolis și creart – Teatrelli.

Printre regizorii cu care a lucrat s-au aflat Aureliu Manea, Marietta Sadova, Horea Popescu, Victor Moldovan, Sanda Manu, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Yuri Kordonsky, Dan Tudor.

În 1990, Florina Cercel a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, iar, în 2002 a primit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”. Tot în 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

”A iubit Teatrul cu pasiune încă din copilărie. Îi aduceau bucurie florile, muzica și călătoriile. Într-un interviu spunea: „Fericirea e în fiecare dintre noi. Trebuie să știm să o simțim și să n-o pierdem chiar dacă alții vor să ne-o răpească. Nu am o metodă anume în acest sens, dar experiența mă ajută. Încă mă doare nedreptatea, dar mă străduiesc să visez la o lume mai bună. Nu vreau să-mi fie frică și nu vreau să-mi pierd speranța. ”

Și-a dorit ca plecarea-i de pe acest pământ să fie tratată cu multă discreție. Pentru cei care vor să-și ia rămas bun, corpul neînsufleţit va fi depus joi, 1 august, la ora 10.00 în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.” - se mai arată în comunicatul UNITER.

Înmormântarea va avea loc pe 1 august, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu Ortodox, pe Aleea Artiștilor.

Actorul Rutger Hauer a murit, la vârsta de 75 de ani. A fost înmormânat în secret
A murit actorul Marian Rădulescu. Trupul său va fi depus la Teatrul Excelsior
Un actor din România a filmat cu camera de bord un accident în care a murit o persoană
FULLSCREEN
Actrița Florina Cercel a murit. Cunoscuta artistă avea 76 de ani
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO