700 de accidente, în 2 săptămâni, pe pârtiile din ţară. Avertismentul medicilor

Ultima actualizare: 03-01-2019 21:25

Deşi, oficial, vacanţa de Revelion s-a încheiat încă de miercuri, staţiunile de la munte arată şi joi la fel ca în zilele de sărbătoare.

Aceeaşi înghesuială în parcări şi pe părţii, aceleaşi coloane de maşini înşirate pe drumurile spre staţiuni. 

Sunt destui români care şi-au prelungit sejurul şi vor sta la munte inclusiv weekendul viitor. În plus, lor li se adăugă turiştii de peste Prut care au sosit şi ei, în aşteptarea Crăciunului pe rit vechi. Astfel că, pe Valea Prahovei şi în Poiana Braşov nu există pauză de distracţie.

Din păcate însă, pentru mulţi, şederea la munte nu a însemnat doar bucurie. Şi-au încheiat vacanţa brusc cu suferinţa şi chiar spitalizare. Vorbim despre circa 700 de accidente înregistrate în ultimele 2 săptămâni pe pârtiile din toată ţara. Salvamontiştii spun că multe dintre aceste situaţii puteau fi evitate dacă turiştii ar fi respectat câteva reguli simple.

În numai 5 minute, la Dispeceratul salvamont din Poiana Braşov au venit 3 apeluri de urgenţă. Ultimul anunţa că o femeie de 36 de ani s-a lovit puternic la un genunchi în timp ce cobora pe schiuri din masivul Postăvaru. În total, de la începutul sezonului, salvamontiştii din Poiană au avut peste o sută de intervenţii pe pârtie. Principala cauză a accidentarilor o reprezintă chiar schiorii sau snowboarderii.

Cătălin Petrescu, Serviciul Salvamont Poiana Brașov: "Schiorii începători au impresia că e sport simplu, se învață uşor. Schiorii avansați au senzația că stăpânesc schiurile mult mai bine decât fac de fapt, se dau tot mai tare deşi pârtia e aglomerată.”

Turiştii se plâng că avem părţii prea puţine iar înghesuiala de pe ele favorizează accidentările. Ei spun că ar trebui piste separate - unele pentru schi, altele pentru snowboard. În plus, pe pârtiile de începători, de exemplu, intră foarte mulţi turişti care doar se plimba, fără să ţină seama de pericolul pe care îl creează.

Regula spune că schiorul din deal trebuie să îl protejeze şi să îi dea prioritate celui din vale pentru că acesta din urmă priveşte în faţă şi nu ştie ce se întâmplă în spatele lui. În cazul în care vrea doar să se odihnească - e bine s-o facă la marginea pistei.

Emil Fărcășan, instructor de schi: ”Pârtiile sunt foarte bine amenajate și ne face să simțim că vrem mai tare, casca ne face să fim antifonatu și nu ne dăm seama cu ce viteză ne dăm. E bine din când în când să venim cu un instructor care să ne tempereze.”

În cazul unui accident, cel care se opreşte să dea o mână de ajutor e obligat să respecte şi el câteva reguli.

Trebuie să semnalizăm zona. Mai precis să punem schiurile în X la 10 metri deasupra ranitului. Astfel atenţionaţi și alți schiori ca în zona a avut loc un accident. În cel mai scurt timp trebuie să obținem următoarele informații: ce răni are victima și în ce loc s-a produs accidentul. Aceste informații trebuie să le oferim la 112.

Medicii ne avertizează că, în cazul unei lovituri, e posibil să nu simțim durerea imediat, din pricina adrenalinei, dar după câteva ore starea sa se agraveze- caz în care trebuie să mergeţi la spital. Pe pârtiile din toată ţara s-au înregistrat până acum 700 de accidente.
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO