Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul ia în calcul rechiziţionarea de stocuri de cereale. Orban: "E un adevărat dezmăţ"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cabinetul Orban face ultimele calcule pentru reîmpărţirea banilor din buget. Premierul şi ministrul finanţelor recunosc că situaţia este dificilă, câtă vreme veniturile au scăzut, iar cheltuielile sunt tot mai mari.

Sunt decise la această oră şi măsuri de urgenţă pentru economie.

Guvernul ia în calcul rechiziţionarea unor stocuri de cereale

 

În agricultură, de pildă, Guvernul a anunţat că este posibilă interzicerea exportului de cereale sau chiar rechiziţionarea unor stocuri, pentru a asigura consumul intern. Iar producătorii de alcool, vor fi sprijiniţi, să fabrice dezinfectanţi.

Ludovic Orban: "Domnul ministru al Agriculturii, primesc semnal de alarmă privitor la ceea ce se întâmplă pe piaţa cerealelor. Aici v-am spus foarte clar: nu ne putem permite să acceptăm, ca din lăcomie, unii proprietari de cantităţi de cereale să trimită la export să ne lase fără grâu. Trebuie să luăm măsuri foarte clare, mai ales că din datele pe care le-am primit pe luna martie arată că e un adevărat dezmăţ în materie de export de cereale. Nu vom aplica vorba aceea: Cere şi ți se va da - nu, de aceasta dată, nu".

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat joi că are pregătite textele pentru rechiziţii şi pentru suspendarea exportului de cereale, după ce a constatat că în luna martie s-au exportat 700.000 de tone.

Citește și
Ludovic Orban
Orban anunță că unii bugetari vor sta, cu rândul, câte 15 zile în șomaj tehnic

"În luna martie s-a exportat 700.000 de tone. Procedura de eliberare a avizului fito-sanitar era una pe genunchi, în 24 de ore. Am refăcut toată procedura prin Ordin de Ministru şi am făcut, bineînţeles, şi apel la traderi şi la marii fermieri să înceteze cu această activitate", a declarat Adrian Oros, în debutul şedinţei de Guvern.

Acesta a precizat că sunt pregătite textele "şi pentru rechiziţii şi pentru suspendare", după ce premierul a subliniat că este necesară formularea unei solicitări privind adoptarea acestor măsuri.

"Să îmi şi formulaţi o solicitare privind adoptarea unei măsuri. Dacă va fi necesar, eu sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile şi dacă va fi necesar să facem rechiziţii. Noi trebuie să asigurăm cantităţile necesare până la viitoarea recoltă pentru a asigura necesarul de grâu pentru consumul intern", a menţionat Ludovic Orban.

Veniturile la buget au scăzut cu 20 de miliarde de lei

 

Guvernul are deja pe masa primele date care arata ca finanţele ţării sunt puse la grea încercare.

Potrivit ministrului finanţelor, veniturile la buget au scăzut cu o sumă uriaşă - cu 20 de miliarde de lei, iar cheltuielile au crescut cu 12 miliarde de lei. Iar asta doar în ultimele săptămâni, când în şomaj tehnic au intrat peste 1 milion de români.

Pentru a ajuta mediul de afaceri, a anunţat premierul, statul va rambursa rapid banii colectaţi din taxa pe valoare adăugată, iar mai apoi va face şi control. Iar producătorii de alcool vor primi înlesniri fiscale pentru a produce cât mai mult, în această perioadă în care e nevoie mare de dezinfectanţi.

În paralel, sunt analizate toate cheltuielile pe care le face statul şi, le-a atras atenţia Ludovic Orban primarilor, că nu vor primi toţi banii pe care îi vor cer, dar le-a dat asigurări că vor primi fonduri pentru familiile vulnerabile.

În plus, Guvernul este de acord că DSP-urile să deconteze sumele cheltuite în contractele încheiate de autorităţile locale pt spaţiile de carantină.

Încă se mai fac calcule şi la această oră privind reîmpărţirea banilor din buget, care ar urma să fie decisă în formă finală lunea viitoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult