Pe cine va salva OUG lui Tudorel Toader. Analiști: ”Face parte dintr-o strategie”

Ultimul update: Luni 21 Ianuarie 2019 20:34
Data publicarii: Luni 21 Ianuarie 2019 19:39
Categorie: Justitie

Ministrul Justiţiei este gata să îi salveze şi pe cei condamnaţi de completurile de 5 judecători, care au depăşit termenul legal de a cere în mod extraordinar anularea deciziilor definitive de condamnare.

 

Tudorel Toader lucrează la o nouă ordonanţă de urgenţă, prin care să fie anulate sute de decizii, inclusiv cea prin care liderul PSD Liviu Dragnea, a fost condamnat în dosarul ''Referendumul''. Implicit, procesele vor fi rejudecate.

Ministrul Justiţiei spune că are deja draftul de ordonanţă prin care vrea să le întindă o mână de ajutor tuturor celor condamnaţi în apel de completurile de cinci judecători ale Înaltei Curţi. Asta după ce Curtea Constituţională a stabilit că instanţele au fost nelegal compuse şi că deciziile pronunţate trebuie anulate.

Între cei care ar urma să beneficieze de ordonanţă se numără şi liderul PSD, Liviu Dragnea. În aprilie 2016, Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumul”.

Cauzele, dacă se va ajunge la adoptarea OUG, vor fi rejudecate în complete legal constituite. Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un proces echitabil, cel trimis în judecată să fie condamnat de un judecător competent, de către o instanţă legal constituită", este mesajul lui Tudorel Toader.

Până acum, de pe urma recompunerii completurilor de cinci judecători, prin tragerea la sorţi a tuturor membrilor, au avut de câştigat doar cei condamnaţi definitiv, cărora instanţa le-a întârziat motivarea şi astfel au avut posibilitatea să declare în termenul legal calea extraordinară a contestaţiei în anulare.

Între ei, fostul ministru al Economiei Constantin Nită, dar şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, ambii eliberaţi din închisoare tocmai pentru că au fost condamnaţi de astfel de completuri.

Rudel Obreja: ”Tudorel Toader şi toţi cei care conduc ţara asta ar trebui să curme cât mai repede toate nedreptăţile care s-au făcut de-a lungul timpului, pentru că un singur om dacă a ajuns în puşcărie în mod nelegal, chestia asta ar trebui să zguduie din temelii justiţia română.

Constantin Niță: ”Amnistia ar fi bună şi pentru cei care au suferit abuzuri şi pentru justiţie, că îşi spală imaginea.

Conform ordonanţei de urgenţă, vor putea fi însă rejudecate şi procesele care s-au soldat cu achitarea inculpaților, dacă procurorii vor cere asta. Printre ei, liderul PNL Ludovic Orban şi fostul democrat liberal Adriean Videanu.

Ludovic Orban: ”Mai sunt unii din gaşca lor pe care vor să îi ajute să scape, că nu pot să îmi imaginez ce altă cazuistică vor să rezolve. E tot o formă de amnistie şi graţiere sau de a permite celor care au fost condamnaţi pentru săvârşirea de infracţiuni, în special pentru infracţiuni de corupţie sau similare infracţiunilor de corupţie pentru a-i face scăpaţi.

Tudorel Toader susţine că decizia privind adoptarea ordonanţei de urgenţă îi aparţine premierului Viorica Dăncilă, dar şi că Ministerul Justiţiei va cere avizul consiliului legislativ şi Consiliului Superior al Magistraturii.

O anumită stare de aşteptare pot avea cei condamnaţi în speranţa că în contestarea în anulare se poate ajunge la alte soluţii, dar în opinia mea trebui să fie preocupati şi cei care în complete nelegal constituite au fost achitaţi”, adaugă Tudorel Toader.

Cristian Pârvulescu, analist: ”Tot ceea ce se întâmplă în momentul de față în România face parte dintr-o strategie care a fost bine elaborată şi care este pusă în aplicare de către diferiţi actori politici. Vizează amnistierea celor au fost declaraţi vinovaţi. Toate acestea vor duce nu doar la politizarea definitivă a justiţiei, ci şi la transformarea acesteia într-o anexă a majorităţii politice.

Şi asociaţiile procurorilor şi judecătorilor avertizează Guvernul că o asemenea ordonanţă de urgenţă ar produce efecte retroactive ce intră în contradicţie inclusiv cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Danileț: Cât timp CCR își păstrează practica, OUG pregătită pare a fi neconstituțională
Danileț: Cât timp CCR își păstrează practica, OUG pregătită pare a fi neconstituțională
VIDEO PROTVPLUS.RO
Procurorul general Augustin Lazar
Reacția lui Augustin Lazăr după informațiile despre extinderea cercetărilor în cazul lui Kovesi
Laura Codruţa Kovesi, acuzată că a luat mită 268.689 lei. Anunțul PÎCCJ
Filmul audierii Laurei Codruța Kovesi. ”De doi ani sunt hărțuită. Nu este o coincidenţă”
Șefa CSM, despre cazul Kovesi: Speculații formulate într-o modalitate continuă și agresivă
Fostul premier Victor Ponta, audiat la Parchet în dosarul Kovesi: ”Nu sunt o victimă"
Secția de investigare a magistraților, răspuns la acuzațiile în cazul Kovesi
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean: Kovesi ar putea primi o interdicție de părăsire a țării
Prima reacție a Comisiei Europene după anunțul că Laura Codruța Kovesi este anchetată
Adina Florea, despre dosarul lui Kovesi: ”Dacă nu se prezintă, există măsuri procesuale”
Opoziția îi cere președintelui referendum pe justiție: ”Suntem sau nu o nație de hoți?”
CSM a decis delegarea procurorului Călin Nistor la şefia DNA, cu unanimitate de voturi
Decizia tribunalului în cazul medicului fals italian. Ce se întâmplă cu Matteo Politi