Anca Jurma a preluat interimatul la DNA. Lazăr: ”Lupta anticorupție în România va continua cu fermitate”

Ultimul update: Joi 12 Iulie 2018 20:33
Data publicarii: Joi 12 Iulie 2018 09:22
Categorie: Justitie

Procurorul Anca Jurma a preluat oficial şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Iar predarea ştafetei de la fosta şefă, Laura Codruța Kovesi, s-a făcut în prezenţa procurorului general al României.

Anca Jurma are un mandat temporar, până când vor fi finalizate procedurile de numire a unui nou procuror şef al DNA, declanşate de ministrul Justiţiei chiar în ziua revocării lui Kovesi de către Preşedintele Iohannis.


Declarațiile făcute de Augustin Lazăr:

- După cum am anunțat public, doamna procuror Anca Jurma a fost delegată în funcția de procuror șef al DNA pe o perioadă de 6 luni

- Cu această ocazie aș dori să reamintesc câteva din prioritățile Ministerului Public și ale DNA. Prima dintre ele - în România lupta anticorupție va continua cu fermitate

- A doua prioritate: Aplicarea legislației anticorupție se va efectua în continuare în coformitate cu normele și standardele internaționale

- DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesionaă care au făcut din DNA una din direcțiile cunoscute la nivel internațional ca furnizoare de expertize în domeniu

- Anca Jurma este persoana potrivită care ne indică nouă că DNA are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare

- Este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public, multă pregătire profesională

 - Are o experiență în calitate de consilier, am apreciat că este persoana potrivită care să vină cu experiența potrivită în DNA. O persoană care se bucură de încredere pe plan intern și internațional este ceea ce ne trebuie în acest moment

- Aş dori să mulţumesc pentru activitatea desfăşurată în cadrul DNA, care s-a concretizat în rezultatele obţinute în aplicarea legislaţiei anticorupţie, doamnei Kovesi, care şi-a încheiat activitatea în această Direcţie şi care va lucra în continuare în Parchetul General, la Serviciul de îndrumare şi control.

- Este o tradiţie a Ministerului Public de a valorifica procurorii cu expertiză într-un anumit domeniu, după ce îşi încheie o misiune profesională, un mandat sau îşi încheie în alt mod mandatul, să revină şi expertiza lor să fie valorificată în Ministerul Public. Spre exemplu, pentru aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, în contextul în care domnia sa a dus DNA în postura de furnizor de bune practici la nivel european.

- Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare în rândul magistraților din Ministerul Public, o îngrijorare cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separației puterilor în stat.

- Cu toate acestea, procurorii Ministerului Public sunt profesioniști și își îndeplinesc rolul prevăzut în Constituție de a reprezenta intersele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor

 Declarațiile făcute de Anca Jurma:

- Vreau să mulțumesc procurorului general pentru susținere, vreau să mulțumesc doamnei Laura Kovesi

- DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât şi o autoritate naţională anticorupţie

- Direcţia are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt

- DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupţiei"

 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, iar procurorul Anca Jurma, şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anca Jurma este fiica lui Nicolae Cochinescu, procuror-general în perioada 1996-1997 şi fost judecător al Curţii Constituţionale din 2001 până în 2010).

Anca Jurma este procuror în DNA din anul 2002, înainte fiind procuror la Parchetul General, conform CV-ului său.

În perioada 2000 - 2002, ea a fost procuror şef al Biroului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Secţiei de reprezentare şi cooperare internaţională din Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, ea a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 3 Bucureşti, la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Jurma a terminat Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1990 şi a făcut studii post-universitare în Italia, fiind, de asemenea, doctor în Drept.

Ea este membră a delegaţiei României la Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), precum şi vicepreşedinte al Reţelei Europene Anticorupţie.

Potrivit CV-ului său, Anca Jurma vorbeşte trei limbi străine - engleză, franceză şi italiană.

Tot luni, Ministerul Justiţiei a anunţat că a început selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procedură care se va încheia în 30 iulie.

Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror-şef al DNA, după un mandat de peste cinci ani, a fost delegată miercuri de către procurorul general Augustin Lazăr pe un post de procuror la Serviciul de îndrumare şi control al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lazăr spunând că Kovesi va avea printre atribuţii implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 - 2020. Decizia a fost luată de Lazăr la câteva ore după ce Secţia pentru procurori a CSM a decis ca laura Codruţa Kovesi să revină pe un post de procuror la DIICOT Sibiu, unde a lucrat până în 2006.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Dragnea: Kovesi, revocată de teama suspendării. De ce s-ar teme preşedintele Iohannis
Dragnea: Kovesi, revocată de teama suspendării. De ce s-ar teme preşedintele Iohannis
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Ioana Ignat si Edward Sanda, un nou hit
Un nou hit de exceptie din partea celor mai talentati tineri, Ioana Ignat si Edward Sanda

09:10
NINJA WARRIOR
Fii pe fază!
Oare cine vor fi următorii semifinaliști Ninja Warrior?

00:30
LA MARUTA
Spectacol in memoria lui Dan Spataru
Silvia Dumitrescu s-a reunit impreuna cu alti artisti intr-un spectacol in memoria lui Dan Spataru

11:04
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Îl vor pe Vasile, dar cine sunt ele cu adevărat?
Adina, Amalia, Alexandra și Camelia - ele sunt fetele iubitoare de rural, care vor să-i fure inima lui Vasile.

03:14
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine concurează pentru inima lui Adrian?
Adina și Elena sunt cele două pretendente tinere la inima lui Adrian.

00:20
LA MARUTA
Transformarile radicale cu ajutorul lui Adrian Perjovschi
Simona a avut parte de o transformare radicala

05:44
VORBESTE LUMEA
Prietenie de-o viata
Emilia si Nicu Paleru se cunosc de peste 20 de ani

05:54
VORBESTE LUMEA
Si-au facut vacanta de vara la frig, in tarile nordice!
Tudor Ionescu si sotia lui au fost in Amsterdam, Brugges, Gent, Haga, Giethorn, Naarden

13:12
DIVERTISMENT
EXCLUSIV: Anda Adam plină de surprize!
Deschisă, cu suflet tânăr și cu forțe proaspete Anda este pusă pe fapte mari. Vlogging, piese, clipuri, familie sunt unele dintre subiectele pe care le discutăm cu Anda într-un interviu exclusiv pe PRO TV PLUS!

03:55
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

15:14
Proteste Piata Victoriei 10 august
Augustin Lazăr: Documentele din ancheta privind violenţele din 10 august nu au fost încă declasificate
CCR a amânat pentru octombrie discutarea sesizărilor referitoare la Codul administrativ
Adina Florea, propusă ca şefă a DNA, audiată la Parchet în dosarul protocolului lui Vâlcov
Augustin Lazăr: De 36 de ani am fost evaluat foarte bine, nu mi-e teamă de revocare
Liviu Dragnea ajunge din nou în instanță, în prima zi după referendum
Tudorel Toader, despre secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: ”Aşa spune legea”
justitie UE
A fost adoptat regulamentul de funcționare al secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie
CCR a amânat sesizarea lui Iohannis pe legea 96/2006 privind Statutul aleșilor
Judecătorii explică de ce l-au condamnat pe Dragnea: ”Conduită nelegală, antisocială, imorală”
CCR a respins sesizarea lui Iohannis pe legea CSM. Președintele, obligat să o promulge
CCR a admis sesizarea lui Iohannis privind Legea care reglementează detenția la domiciliu
Schimb de replici între ministrul Justiției și procurorul general al României. Ce și-au transmis cei doi