Aproape 5000 de participanți au încercat să descopere noile oportunități, oferite de 100 de angajatori, licee sau universități.

Târgul de job-uri de la Oradea și-a deschis porțile timp de două zile pentru elevi, studenți sau tineri care se află în căutarea drumului în viață.

Și la Târgu Mureș studenții s-au bucurat de un eveniment similar.

Târgul de job-uri și orientare în carieră din Oradea a fost un eveniment dedicat, în principal, elevilor, care au avut ocazia să afle ce se caută pe piața muncii, dar și ce oferte au școlile tehnice din județ sau universitățile.

Da, am aflat multe informații noi, am văzut și locuri de muncă peste vară, dar ce mă interesa pe mine este Facultatea de Drept”, a spus o elevă.

Mi-am ales un domeniu, știu deja, pe medicină aș vrea să merg: asistentă medicală, sau pe ambulanță”, a spus o aplicantă.

La rândul lor, cele peste 50 de firme, majoritatea din Parcul Industrial, au făcut mici demonstrații clienților, pentru a le arăta ce anume îi așteaptă la un posibil viitor loc de muncă.

Noi, de exemplu, avem locuri de muncă și pentru calificați, și pentru necalificați, și pentru studii superioare: inginer calitate, inginer electronist, inginer producție”, a spus reprezentantul unui angajator.

Târgul a fost organizat în cadrul unui proiect european transfrontalier ROmania-HUngaria, pe care îl implementează Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor.

Este un lucru extraordinar să nu mai tratăm efecte ale pieței muncii, să încercăm să vedem care sunt cauzele unor discrepanțe, nemulțumiri”, a declarat directorul AJOFM Bihor.

Și la Târgu Mureș, 35 de angajatori și-au prezentat oferta în curtea universității din Târgu Mureș. Cu toții au avut același scop, recrutare de forță de muncă tânără și internshipuri pentru studenți. Cele mai căutate domenii sunt informatica și ingineria.

O ofertă atractivă este o ofertă care mă ajută să mă dezvolt și anume fiind un începător, nu caut neapărat recompensă materială, pe cât cunoașterea și experiența celor care sunt înaintea mea acolo”, a spus un student.

„Este nevoie de forță de muncă în primul rând și colegii noi întodeauna aduc un plus, ne ajută să creștem și noi, ne ajută și noi pe ei să creștem și mi se pare că per total asta e un lucru bun”, a spus reprezentantul unei firme.

Tărgul de cariere de la Târgu Mureș s-a organizat după o pauză de doi ani. Anul trecut, din cauza pandemiei, acesta a avut loc în mediul online. Facultățile din România organizează periodic asemenea evenimente, unde angajatorii se pot întâlni direct cu studenții dornici să lucreze.