Românii și-au recuperat în pandemie bijuteriile de la amanet. Unii duc acum și mileurile bunicii

Dată publicare: 19-04-2021 20:33
Dată actualizare: 19-04-2021 20:44


Criza sanitară care ne-a schimbat radical viețile i-a făcut pe oameni să fie mai atenți cu banii. Dar și cu lucrurile prețioase sau cu valoare sentimentală pe care le au.

În ultimul an, tot mai mulți au mers la casele de amanet ca să-și recupereze obiectele de valoare lăsate acolo. Din vitrine au dispărut inelele, brățările sau pandantivele din aur.

Grija pentru ziua de mâine se vede și în valoarea depozitelor bancare, care au crescut cu peste 15% într-un singur an.

De la acest amanet din Capitală oamenii și-au recuperat majoritatea obiectelor din aur. Înainte de pandemie, existau peste 7.000 de contracte cu mii de obiecte amanetate. Astăzi mai mult de jumătate au fost răscumpărate de proprietari.

”Adrian Sterea, patron casă de amanet: Am întâlnit un fenomen foarte rar, de fapt unic până în prezent. Oamenii pur și simplu au lichidat contractele, au plătit împrumuturile acordate și și-au dus acasă toate obiectele care constituiau gaj la contract, spre exemplu bijuterii din aur.
Reporter: Acum mai aveți obiecte din metale prețioase?
Adrian Sterea: Foarte puține. Oamenii s-au temut ca instituțiile financiare precum a noastră să nu fie închise”.

 

Valoarea depozitelor bancare a crescut cu aproape 16% în pandemie

 

Așa că patronii caselor de amanet au fost nevoiți să se reprofileze.

Adrian Sterea, patron casă de amanet: ”Cum tendința oamenilor este de a achiziționa cât mai multe aparate electronice, ne-am îndreptat și noi atenția către acestea. Preferăm în general telefoanele”.

Anca Stănescu, patron casă de amanet: ”Clienții care veneau înainte și amanetau bijuterii din aur sunt mai puțin de jumătate față de anul trecut, înainte de pandemie. În ultima perioadă vin cu tot felul de obiecte pe care nu le putem valorifica. Baterii externe, un client ne-a venit cu mileuri cum se puneau odată pe mobila bunicii. Ne-au sunat, au zis ”venim și noi cu niște telefoane performante”, erau niște telefoane lipite cu scotch”.

Faptul că oamenii își fac griji pentru viitor se reflectă și în depozitele bancare acumulate în ultimul an.

De exemplu, în luna februarie valoarea depozitelor bancare era de 154, 8 miliarde de lei, cu 15,9 % mai mare ca în aceeași lună a lui 2020. Au crescut și depunerile în valută.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO