Pescărușii își fac tot mai mult simțită prezența în orașe din Transilvania. Unde cuibăresc

Dată publicare: 13-07-2021 17:13
Dată actualizare: 13-07-2021 18:08


O pasăre mare și destul de rar întâlnită foarte departe de litoral își face simțită prezența în tot mai multe orașe din Transilvania.

Este vorba despre pescărușul cu picioare galbene. În Târgu Mureș, de pildă, pescărușii și-au făcut cuiburi pe cele mai înalte clădiri din centrul orașului iar acum, în luna iulie, puii încep lecțiile de zbor. Mulți ajung și pe trotuare, printre trecători. Sunt însă recuperați de ornitologi înainte să fie răniți.

Pescărușul cu picioarele galbene, întâlnit de obicei la țărmul mării, a început să își facă apariția prin oraș, spre surpinderea localnicilor. Ornitotologii spun că în Târgu Mureș au ajuns câteva zeci de perechi care au înlocuit stâncile cu clădirile înalte pentru cuibărit.

Pescărușii găsesc blocuri sau clădiri drept adăposturi foarte bune, sunt asociate chiar stâncilor pe care ei le găsesc la malul mării. Trebuie spus că această specie este caracteristică Mediteranei, însă o dată cu trecerea anului au început să apară și în orașe.

În această perioadă și puii de pescăruș iau primele lecții de zbor. Așa se face că, din când în când, după un zbor eșuat, pasările ajung pe trotuare sau în parcări și există riscul să fie răniți. Numai zilele trecute au fost salvați trei pui. După ce au fost îngrijiți au fost eliberați lângă un luciu de apă.

Papp Tamaș, ornitolog: „Primele zboruri nu sunt toare reușite și atunci cad pe trotuar. S-a adaptat cu viața de oraș, cuibărește pe stânci, dar în oraș cuiareste pe clădiri. Pasările care ies din ouă pe o clădire vor reveni să cuibărească pe clădire, cu asta s-au obișnuit”.

Iulia Vizi: „Sunt predispuși la accidente mai ales în iunie iulie, aterizează pe asfalt. Îi preluăm, stau câteva zile la noi și îi eliberăm pe lacurile de lângă Târgu Mureș, le place foarte mult agomeratia urbană”.

Specialiștii spun că de câțiva ani prezența pescărușilor se face simțită și în orașele din Transilvania. Aici specia își găsește mai ușor hrană, mai ales în vecinătatea cursurilor de apă. Cei mai mulți se găsesc pe lângă Târgu Mureș dar și în Cluj-Napoca, Arad sau Oradea.

Tags: pescăruși,


VIDEO PROTVPLUS.RO