Mâncarea asiatică, pe gustul românilor la Asia Fest. „În general, tot ce e iute sau picant ne place”
Deloc ieftină odată ce a plecat din țara de origine, dar aromată și spectaculoasă, gastronomia asiatică rivalizează deja în preferințele românilor cu stilul italian și american de a găti.
Vorbim de amatori de toate vârstele. De la bunicii dispuși să încerce niște paste de orez cu ciuperci, urechi-de-lemn, până la școlarii care le cer părinților de ziua lor petreceri cu sushi și curry.
Doi băieți inventivi stau față în față cu șase rulouri delicioase de sushi. La mijloc se află patru bețișoare din bambus.
Băiat: „Nu știu exact”.
Reporter: „Ai tehnică bună, ia să vedem”.
Copiii împart frățește mâncarea lor preferată, dar toată pasta de hrean rămâne la cel mic.
Femeie: „Vezi că ustură ăla! Oooo... Ai luat tot wasabi?”.
Reporter: Merge? Cu tot wasabi?
Băiat: „Da, merge!”
Aflăm că, de fapt, familia încearcă săptămânal aromele Asiei.
Femeie: „Și japonez, și corean. În general, tot ce e iute sau picant ne place și ne băgăm”,
La festivalul de mâncare asiatică, mii de oameni trec încântați printre standuri și degustă încântați tăiței, găluște, salate, colțunași și supe intens aromate.
Alexandra Dinu, organziator: „La a zecea ediție avem invitate peste 15 țări și 30 de restaurante”.
Reporter: Acum cât timp v-ați orientat spre așa ceva?
Bărbat: „Mâncarea asta? Acum 10 minute când m-am așezat la rând, n-am mai încercat”.
Femeie: „Dacă n-avem cum să ajungem la origini, ne mulțumim cu ce ni se oferă aici”.
Și asiaticii care gătesc în țara noastră au prins o tentă europeană.
Reporter: În ce limbă comunici cu clienții?
Angajat: „Un pic română, un pic engleză”.
Reporter: Felul dvs. de mâncare favorit care e?
Angajat: „Orezul cu curry”.
Bărbat: „Nașul meu este primul bucătar indian care a adus această bucătărie îm România, împreună am deschis un restaurant. Aici e chicken tikka masala”.
Reporter: Câți dintre clienți îl cunosc deja?
Bărbat: „E cel mai renumit”.
Oare ce ar fi spus bunicii mei dacă știau că nepoții lor mănâncă furnici în copac? Că au dat lingura pe bețe și ciorba de perișoare pe ramenul japonez? TikTok-ul e plin de filmulețe care îi amuză pe adolescenți, despre cheesecake-ul asiatic cu tremuriciul perfect.
Copiii adoră sushi-ul în toate variantele și probabil nu mai e mult până vor cere la pachet pentru școală sendvișuri onigiri, cu alge și orez în loc de pâine.
Asiaticii țin mult la igienă și respectă gustul ingredientelor.
Femeie: „Dacă de la început se lipește alga de orez, el e umed și alga nu rămâne crocantă. Și mulți japonezi vor să fie alga crocantă. Ăsta e cu somon”.
Această ediție a Festivalului Asiatic a numărat peste 20.000 de vizitatori nerăbdători să revină la următoarea întâlnire.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, mancare, festival de mancare asiatica,
Dată publicare:
24-09-2023 19:12