Cum i-au afectat orele petrecute în exces pe telefon sănătatea unui tânăr. Medicii trag un semnal de alarmă

Medicii japonezi au prezentat cazul unui bărbat de 25 de ani al cărui gât a devenit atât de slăbit din cauza statului excesiv pe telefon, încât nu mai putea să-și ridice capul.
Fotografiile tulburătoare arată o umflătură proeminentă pe gâtul său, cauzată de deformarea vertebrelor din cauza poziției nenaturale, potrivit Daily Mail.
Într-un raport medical, doctorii au precizat că pacientul a cerut ajutor după ce a suferit dureri severe de gât timp de șase luni și nu a mai putut să-și ridice capul.

De asemenea, acesta a întâmpinat dificultăți la înghițire, ceea ce l-a făcut să mănânce mai puțin și să slăbească foarte mult.
Medicii au menționat că, deși bărbatul a fost un copil activ, situația s-a schimbat complet în primii ani ai adolescenței.
Cum de a ajuns în această stare
După ce a fost „intens agresat” de colegi, pacientul s-a izolat de societate, a renunțat la școală și s-a închis în cameră timp de mai mulți ani. În perioada de autoizolare, acesta a petrecut ore îndelungate jucându-se pe telefon, stând cu gâtul aplecat pentru a privi ecranul.
Investigațiile realizate de medici au arătat că vertebrele gâtului pacientului deveniseră deformate și dislocate, iar în coloană s-a dezvoltat țesut asemănător cicatricilor, ca urmare a poziției incorecte menținute în timp.

Ce au făcut medicii
Inițial, medicii au încercat să corecteze sindromul capului căzut folosind guler cervical – un dispozitiv medical care susține și stabilizează gâtul.
Cu toate acestea, pacientul a acuzat amorțeală în timpul purtării dispozitivului, astfel că tratamentul a fost oprit. Medicii au optat în schimb pentru o serie de intervenții chirurgicale. Au îndepărtat mai întâi segmente mici din vertebre și o parte din țesutul cicatricial format în zona gâtului.
Apoi, au inserat o serie de șuruburi și tije metalice în oasele gâtului pentru a-i corecta postura. La șase luni după operație, pacientul putea să-și mențină cu ușurință capul în poziție orizontală. La controlul efectuat un an mai târziu, problemele legate de ridicarea capului și înghițire nu au reapărut.
Ce au spus experții
Experții au concluzionat că afecțiunea pacientului a fost probabil declanșată de o combinație între efectele pe termen lung ale poziției incomode a gâtului în timpul utilizării telefonului și o „tulburare de dezvoltare preexistentă”. Cu toate acestea, ei au subliniat necesitatea creșterii gradului de conștientizare cu privire la pericolele utilizării excesive a smartphone-urilor, mai ales în rândul tinerilor.
Echipa a publicat cazul în jurnalul JOS Case Reports în 2023, menționând că pacientul și familia acestuia și-au dat consimțământul pentru publicare.
Sindromul capului căzut – se caracterizează prin slăbiciune severă a mușchilor gâtului. Deși este asociat în general cu afecțiuni neuromusculare, cum ar fi boala neuronului motor, poate fi declanșat și de alte condiții.
Printre acestea se numără abuzul de substanțe, medicii iranieni relatând recent cazul unui bărbat de 23 de ani care a dezvoltat această afecțiune după utilizarea îndelungată a amfetaminei.