Tineri cu deficiențe de auz, implicați în acțiuni de sustenabilitate și gestionare a mediului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Inițiativa #Învizită la Buruiană aparține Asociației GEYC (Group of the European Youth for Change), care i-a invitat pe cei de la ANSR să planteze împreună flori și căpșuni în grădina comunitară.
Pentru a se prezenta, participanții au folosit limbajul semnelor, iar cei doi interpreți - Octavian și Eliza - s-au asigurat ca toata lumea se poate înțelege. Grupul de la ANSR a fost încântat să-i învețe pe ceilalți câteva semne precum: bună, România, te iubesc, mulțumesc, cu plăcere, pa și multe altele.
După o mică demonstrație a procesului de plantare din partea reprezentanților grădinii Buruiană, tinerii activiști și-au pus mănușile și-au început activitatea de grup. Plantatul florilor s-a îmbinat perfect cu învățatul despre comunicarea eficientă cu persoanele cu deficiențe de auz.
„Am împărtășit povești și ne-am cunoscut mai bine. De exemplu, am învățat că atunci când vorbești cu o persoana cu deficiențe de auz, trebuie să stai cu fața către aceasta și să nu îți acoperi gura, să nu țipi, căci este irelevant - și să nu folosești termeni precum: surdo-mut, căci limba semnelor este o formă de comunicare.” spune Ionelia, tânăra care a făcut posibilă întâlnirea de la „Buruiană”.
La atelierul despre protecția mediului și schimbările climatice- „Voices for the planet” au fost prezente șase persoane cu deficiențe de auz și hipoacuzice și patru tineri fără deficiențe de auz, din comunitatea GEYC.
Scopul evenimentului a fost acela de a aduce împreună atât comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz, cât și fără pentru a contribui cu toții la producerea unei schimbări pozitive în societate.
Autor: Anișoara Caldare