Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, împărțită între caniculă și ploi. Vor fi 40 de grade Celsius în sud. Zonele vizate de fenomene meteo extreme | HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată valabilă până joi dimineaţa în vestul, centrul ţării şi în zonele montane.

În intervalul 12 iulie, ora 15:00 – 13 iulie, ora 06:00, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp) și grindină.

Cod galben de caniculă

De asemenea, pe parcursul zilei de miercuri (12 iulie) va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34...37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Citește și
urs
O ursoiacă a plecat la plimbare cu puii prin Azuga, pe o ploaie torențială. Mesajele RO-Alert se țin lanț în plină zi

Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38...40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18...22 de grade.

Recomandări în caz decaniculă

ISU București-Ilfov recomandă populației:

- Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

- Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

- Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe;

- Evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantitate mare;

- Nu consumaţi alcool – vă deshidratează;

- Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi;

- Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

- Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult