Primele efecte ale valului de aer polar: ninsori și temperaturi mai mici cu 10 grade. Situația se va înrăutăți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Temperaturile sunt şi cu 10 grade mai scăzute decât ar fi normal, însă senzaţia de frig este amplificată de vântul care bate cu putere. Lucrurile nu se vor schimba în bine prea curând. Dimpotrivă!
Fie că vorbim despre o fulguială timidă, cum a fost cea din Bucureşti, sau de o ninsoare serioasă ca la Iaşi, jumătate de ţară a asistat duminică-noapte la prima manifestare a iernii.
Una prea aspră, dacă luăm în considerare şi gradele din termometre.
Deşi în mod nomal ar fi trebuit să se înregistreze 5 grade cu plus, nicăieri în ţară n-au fost mai mult de zero. Minima nopţii s-a înregistrat la Arad: minus 7 grade.
Cei mai feriţi au fost locuitorii din vestul ţării. Dar asta doar peste zi. Pentru că cerul a fost senin acolo, temperaturile au fost mai mari însă şi frigul s-a dovedit mai pătrunzător.
Senzaţia de rece s-a păstrat şi după ivirea zorilor. La nivelul întregii ţări, maximele au fost mai scăzute chiar şi cu 9-10 grade faţă de medie.
Sâmbătă în Bucureşti n-au fost mai mult de 3 grade, când ar fi trebuit să avem 10 în această perioadă. Iar vântul nu face decât să sporească senzaţia de frig. De exemplu, la ora 13, termometrele arătau 2 grade, dar organismul resimţea -2 sau chiar -4 grade.
Turist: ”Am venit pentru prima dată în România. Este, într-adevăr, foarte frig. Dar suntem îmbrăcaţi bine.”
În schimb, nu toţi cei care au ajuns la Braşov au fost pregătiţi pentru singurul grad, şi acesta cu minus. Vorbim, evident, despre temperatura înregistrată la poalele munţilor. Pe creste, stratul de zăpadă depăşeşte 20 de centimetri.
Cu toţii ar trebui să ne acomodăm, mai ales că veştile meteorologilor nu sunt grozave.