Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Urmează cea mai friguroasă noapte din această perioadă. Ce valori vor atinge minimele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sfântul Andrei ne-a adus în acest an cea mai friguroasă dimineaţă de noiembrie din ultimele șase decenii, de când se fac măsurătorile.

Toată ţara este stăpânită de o masă de aer polar.

Va fi cea mai geroasă noapte de când masa de aer arctic a ajuns în România, cu minime cuprinse între -5 şi -19 grade Celsius. În ultima noapte din noiembrie, normal ar fi fost să avem şi temperaturi pozitive.

Dar gerul s-a instalat deja. În această dimineaţă, la ora 7, de pildă, în Botoşani, erau -14, 8 grade. A fost cea mai friguroasă dimineaţa de Sfântul Andrei, de când se fac măsurători.  

Reporter: "Cum e afară astăzi? Localnic: E rece. Dacă mergi şi nu stai pe loc, te încălzeşti. Dacă stai pe loc, te ia frigul."

Localnic: "E foarte frig. Ţinând cont că e lună de toamnă. De mulţi ani nu am prins aşa ceva în noiembrie."

Localnic: "Pe la 1 decembrie ar trebui să fie mai frig." Reporter: "V-aţi îmbrăcat gros?" Localnic: "Da. Că e frig. Câte haine aveţi pe dumneavoastră?" Reporter: "Ooo! Pulover, hanorac, cojoc."

Şi la Iaşi a fost la fel de ger - 13 grade.

Specialiştii spun că nu e bine să ne îmbrăcăm nici prea gros: nu avem mobilitate, traspiram şi riscăm să răcim.

Cei care circulă cu maşina ar trebui să plece cu cel puţin jumătate de oră mai devreme, decât de obicei.

La -13 grade, îngheaţă tot. E bine să aveţi în casă o racletă cu perie şi soluţie de dezgheţat parbrizul.

Afectaţi de gerul napraznic sunt şi comercianţii care vând în piaţă.

Vânzătoare: "Am mai multe haine decât greutatea mea, mă dor umerii şi coloana. 5 flanele, am tricou, de toate. Sosete, patru. E frig, extrem de frig.”

Marfa lăsată ca mostră pe tejghea îngheaţă complet.

În Braşov, gerul a creat probleme pe calea ferată. Dimineaţa, din cauza temperaturilor scăzute, o şină s-a rupt între Braşov şi Ghimbav, iar două trenuri care veneau de la Budapesta şi Sibiu au avut mari întârzieri.

Călătorii au fost nevoiţi să aştepte la -10 grade sosirea cu întârziere a garniturilor. Câțiva tineri au recurs la exerciţii fizice ca să se încălzească pe peron.

CFR a anunţat că în mai multe locuri din ţară au fost semnalate fisuri de 8-10 centimetri în şinele de cale ferată, şi din acest motiv trenurile au circulat încet, supravegheate atent de personalul feroviar.

Cele mai scăzute temperaturi

Cele mai scăzute temperaturi din ţară în zonele locuite s-au înregistrat vineri dimineaţă la Miercurea Ciuc şi Joseni, unde termometrele au arătat minus 17 grade Celsius, relatează Agerpres.

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Regional Sibiu, Cristina Blaga, a precizat, pentru AGERPRES, că minima a fost atinsă în jurul orei 7.00, staţiile meteo din Miercurea Ciuc şi Joseni înregistrând valoarea de minus 17 grade Celsius, în vreme ce la Topliţa s-au consemnat minus 16 grade iar la Odorheiu Secuiesc au fost minus 13 grade Celsius. Şi la staţia de munte Bucin s-au înregistrat tot minus 17 grade Celsius.

Potrivit sursei citate, răcirea accentuată a vremii se datorează unei mase de aer rece care a pătruns la altitudine şi care va determina o scădere a temperaturilor şi în următoarele două nopţi, când valorile vor ajunge până la minus 19 grade Celsius, existând posibilitatea să coboare până la minus 20 grade.

Astfel de temperaturi sunt obişnuite, însă, pentru judeţul Harghita, unde iernile sunt luni şi geroase.

De altfel, minima absolută a lunii noiembrie, în judeţ, s-a consemnat în 27 noiembrie 1993 la Joseni, unde mercurul termometrelor a coborât până la minus 28,3 grade Celsius.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult