Furtunile violente au făcut victime în Europa. Zeci de mașini și case au fost avariate și mai mulți oameni răniți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Bavaria a declarat stare de urgență din cauza vijeliilor. Într-o localitate, furtuna a venit cu grindină masivă. Chiar și opt centimetri aveau bucățile de gheață căzute din cer. Zeci de mașini și case au fost avariate și mai mulți oameni răniți.
Furtuni violente cu ploaie în cascadă și rafale de vânt care au atins chiar și 120 de kilometri pe oră și s-au năpustit asupra Insulelor Baleare.
În portul din Palma, un vas de croazieră cu câteva mii de turisti, s-a desprins de la pontoane și a intrat în coliziune cu o navă de mărfuri, în timpul furtunii.
Pasagerii au trecut prin clipe de groază. Și au descris cum vasul desprins din ancore a fost dus de valuri ca o bărcuță de hărtie. Dincolo de groază, consecințele nu au fost, totuși, dramatice. Mai multe persoane au fost tratate pentru răni ușoare.
Și alte regiuni mediteranene ale peninsulei spaniole, inclusiv Catalonia și Valencia, au fost măturate de furtuni. Care au venit după o perioadă caniculară, când s-au aprins incendii de vegetație.
În nordul Spaniei temperaturile au scăzut brusc până la 17-18 grade Celsius, cu mult sub media obișnuită pentru această perioadă a anului.
Un „bombardament” cu grindină, cu bucăți de gheață care au atins și opt centimetri a provocat stricăciuni serioase la aproximativ 80% din casele unei localități din Bavaria, aproape de granița cu Austria.
Zeci de mașini au fost ciuruite, la fel ca ferestrele caselor și țigla de pe acoperișuri. În alta localitate, tot din cauza furtunii violente, doisprezece oameni au fost răniți, după ce un cort pe care încercau sa îl monteze pentru un eveniment a fost doborât de vânt. Au primit îngrijiri la o fermă din apropiere, transformată în punct de prim ajutor, iar un elicopter a fost trimis la fața locului.
În ultimele zile, în mai multe regiuni din Cehia s-au înregistrat cele mai puternice furtuni din acest an. Ploaia torențială a fost însoțită de vijelii, iar viteza vântului a ajuns până la 90 de kilometri pe oră. Cel mai rau a fost in sudul Boemiei.
Bărbat: „Am văzut că țâșnea apa din tavan la etajul opt, acolo unde e camera tehnică.”
Femeie: „A fost un iad. Avem un copil mic aici, așa că a fost o situație foarte grea pentru noi.”
Azi-noapte pompierii au primit peste 550 de apeluri pentru interventii de urgență, mai mult de jumătate din cate s-au inregistrat în intreaga țară. Copacii scoși din rădăcini au rupt cablurile electrice și au blocat circulația feroviară. Câteva persoane au fost rănite.
Tomas Ruzicka, pompier: „Am tractat două mașini și acum mă duc să o scot pe a treia. La centrul de expoziții, apa a luat vreo patru mașini și un autobuz.”
Mii de case au rămas fără curent electric, din cauza ruperii liniilor de electricitate. Localnicii din mai multe orașe au petrecut noaptea curățând străzile și recuperând mașinile blocate de inundații în mijlocul drumului.