Explicația pentru vremea caldă din februarie. Climatologii aduc vești proaste
Your browser doesn't support HTML5 video.
În timp ce meteorologii pun încălzirea pe seama unui val de aer venit din Africa, climatologii atrag atenţia că fenomenul va fi însoţit de fenomene extreme precum inundaţii şi vijelii foarte puternice.
La ora 15:00, la periferia Bucureştiului se înregistrau 15 grade Celsius. Prea mult spun meteorologii ţinând cont că suntem în a treia lună de iarnă. În mod normal ar fi trebuit să avem 5 grade. Nu e de mirare că în parcuri tinerii se plimbau în mânecă scurtă.
Şi la Constanța vremea bună a umplut străzile de oameni. Inclusiv magnoliile care înfloresc de regulă în martie au fost păcălite. De duminică însă ne întoarcem la haniele groase şi la umbrele.
Oana Catrina, meteorolog ANM: "Va ploua local în vest şi nord, la munte ninge, vântul bate pe creste cu 100 la oră, la altitudini joase cu 50-55 km/h. Iarna nu şi-a arătat încă toată puterea şi e posibil să avem şi episoade de ger năprasnic şi zăpezi abundente."
Pe de altă parte meteorologii au şi o estimare pentru următoarele 3 luni, din care reiese că ne vom bucura în continuare temperaturi peste normal.
Climatologii spun că aceste episoade vor fi tot mai dese.
Roxana Bojariu - climatolog ANM: "Temperaturile au crescut nu doar iarna, ci tot anul. Schimbările nu afectează doar România. Problema e că nu e vorba doar de o creştere a temperaturilor, ele vin şi cu fenomene extreme"
Din cauza încălzirii globale, numărul de zile de ninsoare a scăzut în România iar cu cât va creşte mai tare concentraţia gazelor de seră, cu atât iernile viitoare vor fi mai lipsite de zăpadă.