Modifica setarile cookie
Toate categoriile

El Nino, încălzirea oceanului planetar, un fenomen meteo care îngrijorează. Vremea extremă își face simțită prezența

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste tot în lume, vremea extremă își face simțită prezența, semn că schimbările climatice nu sunt doar o vorbă.

În această săptămână, recordul de temperatură medie globală, a fost doborât trei zile la rând, iar în emisfera sudică, unde este iarnă, se înregistrează temperaturi cu mult peste cele normale.

De vină, sunt mai mulți factori. Cel mai important este fenomenul El Ninio - încălzirea oceanului planetar, care are loc o dată, la câțiva ani.

Olanda a fost lovită de cea mai puternică furtună de vară înregistrată vreodată în această țară. Vantul care a avut la rafala și 145 de kilometri pe oră a smuls zeci de copaci. Într-un oraș de pe Coasta de Vest, un astfel de arbore a ucis pe loc o femeie de 51 de ani.

În Amsterdam, mai multe persoane au fost rănite. Tot aici vijelia puternică a răsturnat câteva camioane și a blocat traficul pe o autostradă. Iar în zona de nord traficul feroviar a fost paralizat.

Citește și
el nino vine cu temperaturi record
Îngrijorări, avertismente și măsuri extreme. Fenomenul El Nino aduce temperaturi sufocante. Ce a decis Franța

Câteva ore mai târziu, furtuna - botezată Poly - a ajuns deasupra Germaniei. Într-un scenariu parcă tras la indigo, într-un orășel de la granița cu Olanda, o femeie care ieșise la plimbare cu câinele a fost omorâtă tot de un copac.

Pe de altă parte, un turist obișnuit cu vremea din Alpi s-a declarat surprins de vijelia care l-a găsit pe litoral.

Specialiștii spun, însă, că așa vor arăta verile noastre de acum încolo: cu perioade tot mai lungi de caniculă și furtuni extreme, venite din senin. De altfel, primele trei zile ale acestei săptămâni au doborât, consecutiv, recordul de temperatură medie la nivel global. Iar luna trecută a fost cea mai caldă din toate timpurile. La mijloc e un cumul de factori.

Sarah Kapnick, cercetător șef al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice: "Schimbările climatice dau naștere la ani cu temperaturi tot mai ridicate. Și mai e și apariția fenomenului "El Nino". E vorba de căldura adusă de "El Nino", de creșterea temperaturilor oceanelor, care se adaugă schimbărilor climatice, iar asta ne împinge către zile, luni sau ani care doboară recorduri (de temperatură). "

Sarah Kapnick, cercetător șef al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice: "Verile astea, dacă ne așteptăm la creșterea emisiilor (de carbon), vor fi cele mai răcoroase, în medie, din deceniile următoare. "

Schimbările climatice îi îngrijorează și pe experții Organizației Mondiale a Sănătății.

Dr Hans Henri P. Kluge, director regional WHO Europa: "Criza climatică e o criză a sănătății. Ne dă înapoi... are potențialul să dea înapoi 50 de ani de progres în domeniul sănătății publice. "

În fața temperaturilor extreme, autoritățile încearcă să ia măsuri. În capitala Chinei, unde se înregistrează de 10 zile peste 35 de grade Celsius, cu vârfuri de 40 de grade, companiile nu mai au voie să-și trimită angajații să lucreze în aer liber.

Este foarte cald și în emisfera sudică, desi este iarnă. În capitala peruană Lima, la începutul săptămânii s-au înregistrat 27, 2 grade Celsius - a fost cea mai călduroasă zi de iulie de când se măsoară temperaturile acolo.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult