Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Valul de frig va persista în zilele următoare. Temperaturi de -22 de grade pe 1 şi 2 martie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Viscolul este însoţit de puternicul său aliat, gerul. Jumătate de ţară este sub cod portocaliu, iar restul sub cod galben.

În Nordul Moldovei s-au înregistrat pentru prima dată în această iarnă temperaturi record, de -23,7 grade Celsius. Rafalele puternice de vânt, accentuează senzaţia de frig, iar oamenii spun că simt cum încremenesc dacă ies din casă. Un bărbat din Capitală a fost găsit îngheţat în zăpadă, în curtea locuinţei sale de vacanţă din Dâmboviţa.

În Moldova, toate judeţele sunt sub cod portocaliu de ger. Cele mai mici temperaturi s-au înregistrat la Iaşi -19 grade Celsius, în timp ce în Botoşani au fost -18. Oamenii s-au echipat cu mai multe straturi de haine, ca să reziste gerului napraznic.

În Valea Lungă din judeţul Dâmboviţa, un bărbat de 76 de ani din Capitală a fost găsit mort în zăpadă, lângă casa lui de vacanţă. Cel mai probabil, omul a alunecat şi a suferit un traumatism care l-a lăsat inert.

Vecin: "Când ne-am dus acolo, mai jos, el, căzut pe o parte, îngheţat. Tot ce a nins toată noaptea, a nins pe el."

Citește și
SUBIECTE LIMBA ROMÂNĂ EVALUARE NAȚIONALĂ 2018 EDU.RO
Se închid școlile și în județul Constanța, luni

Vecin: "Cred că s-a împiedicat, a căzut şi nu s-a putut ridica. Foarte frig, probabil că a făcut şoc hipotermic şi infarct."

În Craiova au fost -8 grade Celsius când s-a crăpat de ziuă. Deşi au simţit că încremenesc din cauza gerului, muncitorii şi-au văzut de treabă. Doar că viscolul aducea la loc toată zăpada pe care ei o dădeau deoparte.

Cei care au aşteptat transportul în comun spun că parcă a îngheţat şi timpul.

În Capitală, termometrele au arătat dimineaţa -10 grade Celsius. Şoferii s-au urnit cu greu la drum, după ce minute bune s-au chinuit să îşi dezgheţe maşinile.

În schimb, s-a circulat lejer pentru că primăriţa a decis să închidă şcolile şi grădiniţele.

Meteorologii spun că avertizările de vreme rea rămân în vigoare şi în zilele următoare.

Prima zi de martie va fi aşadar una de iarnă veritabilă.

Temperaturile vor coborî până la -22 grade

Valul de frig va persista în zilele următoare, pe 1 şi 2 martie urmând să se înregistreze valori de minus 22 de grade, inclusiv la Bucureşti unde vor fi minus 17 - minus 18 grade, iar miercuri dimineaţă, la scara întregii ţări, se vor înregistra temperaturi cuprinse între minus 21 grade - minus 11 grade, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, la Comandamentul de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase organizat la sediul MAI.

"Situaţia rămâne, să spunem, în continuare, sub incidenţa mesajelor emise, atât pentru persistenţa valului de frig, acestea rămân în vigoare până în data de 1 martie la ora 10.00, în continuare, atât nopţile, cât şi dimineţile chiar şi temperaturile maxime înregistrate pe parcursul zilelor vor fi deosebit de coborâte. Ne aşteptăm ca mâine dimineaţă să avem minime cuprinse între minus 18 - minus 8 grade, minus 20 de grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi în Moldova. Miercuri dimineaţă, de asemenea, minus 21 grade - minus 11 grade la scara întregii ţări. De asemenea, şi pentru ziua de 1 martie şi 2 martie în continuare se vor înregistra cele mai coborâte valori, chiar mai mult minus 22 de grade, inclusiv la Bucureşti minus 17 - minus 18 grade. De aceea, luăm în analiză posibilitatea ca miercuri dimineaţă să prelungim avertizarea pentru valul de frig persistent, incluzând şi ziua de 2 martie, pentru că şi pe parcursul nopţii de miercuri spre joi şi joi spre vineri ne aşteptăm ca valul de frig să continue şi să se manifeste îndeosebi în regiunile extracarpatice, incluzând aici Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia", a declarat Elena Mateescu.

Directorul ANM a adăugat că până luni seară, la ora 23.00, patru judeţe - Mehedinţi, Olt, Dolj şi Teleorman - vor rămâne sub avertizare de Cod portocaliu de zăpadă şi viscol.

"Mâine dimineaţă vom lua decizia în sensul restrângerii ariei judeţelor afectate care se află în momentul de faţă sub incidenţa codului portocaliu, eliminând, să spunem, Mehedinţi, Olt, Dolj, Teleorman. Vom analiza şi Giurgiu şi inclusiv Capitala, mâine dimineaţă, pentru că şi pe parcursul acestei zile şi în cursul nopţii ne aşteptăm ca în continuare să avem strat neuniform de zăpadă, grosimea să se situeze între 15 - 30 de centimetri, viteza maximă la rafală 55 - 65 km/h. Rămân în vigoare, până la ora 14.00, cele şapte judeţe din partea de sud-est, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea pentru că aici, în continuare, vitezele maxime la rafală se vor situa, în general, între 60-65, local peste 70 de km/h. Iar pentru ziua de miercuri este posibil, tot mâine vom actualiza ca în continuare în această parte a ţării pentru cele şapte judeţe să se impună în continuare menţinerea, dar de această dată sub incidenţa unui Cod galben, pentru că fenomenele sunt în diminuare comparativ cu zilele acestea, dar viteza vântului se încadrează în emiterea unui astfel de cod, 55- 60 km/h", a mai declarat Mateescu.

Jumătate de ţară este sub cod portocaliu de ger, iar restul judeţelor sub cod galben. Deja s-au înregistrat temperaturile record ale acestei ierni, în Moldova - minus 19 grade Celsius.

Meterologii spun că situaţia se va agrava de la oră la oră. Vom avea temperaturi maxime între minus 12 și minus 8 grade, iar cele minime vor ajunge la minus 22 de grade. Rafalele puternice de vânt vor accentua senzația de frig. 

În Moldova, toate judeţele sunt sub cod portocaliu de ger. Cel mai frig a fost la Iasi, minus 19 grade Celsius. La Botoşani au fost minus 18.

Valul de frig s-a simţit şi în Oltenia. La Craiova, la ora 06:00, termometrele indicau minus 8 grade. Zgribuliţi, pentru oamenii care au aşteptat în staţii mijloacele de transport în comun, minutele trec extrem de greu.

Şcolile şi grădiniţele de stat din Bucureşti şi câteva judeţe sunt închise luni şi marţi. Sunt anunţate ninsori şi episoade de ger năprasnic cum n-am mai avut în iarna aceasta: minus 22 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, frigul va persista până joi, interval în care temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între -12 şi -8 grade, iar cele minime vor coborî până la -22 de grade. Şcolile din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Giurgiu şi Dolj vor fi închise luni şi marţi, în timp ce în judeţul Constanţa cursurile vor fi suspendate doar luni.

Aşadar suntem sub asediul gerului şi viscolului. În tară oamenii s-au pregătit pentru ninsori abundente şi temperaturi cu până la 15 grade mai mici decât cele obişnuite pentru această perioadă.

Meteorologii anunţa vreme severă, cu ger, ninsoare şi viscol. Un aer extrem de rece pune stăpânire pe ţara noastră şi aduce temperaturi chiar şi cu 15 grade mai scăzute decât în mod normal. Avem şi avertizări în acest sens, valabile până joi dimineaţa. În zonele aflate sub cod portocaliu maximele vor fi între minus 12 şi minus 8 grade, iar minimele vor ajunge la minus 22 de grade.

În sudul şi sud-estul ţării situaţia va fi şi mai complicată. Pe lângă frigul năprasnic, se aşteaptă ninsori serioase şi viscol. La ora 10:00 a intrat în vigoare un cod portocaliu pentru aceste judeţe din sud. Este valabil până la noapte pentru Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, iar pentru judeţele din sud-est se prelungeşte până marți la prânz. Pe aici vântul va sufla cu putere şi va fi viscol.

Luni, la ora 06.00, cel mai frig era la Joseni minus 20 de grade iar cea mai ridicată temperatura se înregistrează la Mangalia - minus 2 grade Celsius. Va ninge aproape peste tot, iar în sud şi în sud-est va fi viscol puternic.

Prognoza pentru următoarele 3 zile

Marţi ninsorile continuă, iar dimineaţa vor fi mai abundente în sud-estul ţării. Şi tot în sud-est, vântul va sufla cu putere şi va viscoli sau va spulbera zăpadă. Temperaturile rămân extrem de scăzute.

Miercuri se anunţă ger dimineaţa şi noaptea peste tot; iar în estul ţării gerul persistă şi pe parcursul zilei. Zărim puţin şi soarele; o să mai ningă în sud-estul extrem, în rest e posibil să fulguiască, iar vântul mai are unele intensificări în Dobrogea şi pe crestele montane.

Joi norii se risipesc, însă rămânem cu vremea geroasă şi cel mai frig va fi în estul ţării. Noaptea o să ningă puţin în vest şi în sud-vest; vântul se va înteţi în sudul Banatului, iar temperaturile vor coborî până la minus 22 de grade.

Şcolile vor fi închise în Capitală şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Dolj şi Constanţa

Şcolile vor fi închise din cauza viscolului, luni şi marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Dolj, şi Giurgiu. În judeţul Constanţa, cursurile vor fi suspendate integral în ziua de luni, iar în municipiul şi în judeţul Giurgiu, cursurile sunt suspendate atât luni, cât şi marţi, cu excepţia grădiniţelor cu program prelungit din municipiul Giurgiu. Ministerul Educaţiei a precizat că orele de curs vor fi recuperate conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învăţământ, cu aprobarea inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv ISMB.

Prima decizie de închidere a şcolilor a fost pentru Bucureşti, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunând că preferă să se spună că au fost "uşor-uşor prea alertaţi”, decât să fie victime.

"Având în vedere prognozele meteorologice anunţate de ANM, am luat şi noi câteva măsuri, le-am analizat foarte serios, responsabil, aseară, azi-noapte, azi-dimineaţă şi până în acest moment, în legătură cu măsurile care se impun, având în vedere că toate informaţiile din partea ANM s-au confirmat până acum, iar codul galben va deveni - cel puţin după informaţiile pe care le avem în acest moment - portocaliu, prin urmare, autorităţile, atât centrale, cât şi locale, au responsabilităţi legale pentru a diminua orice efecte neplăcute şi nedorite în legătură cu fenomenele meteo extreme. În primul rând ne interesează viaţa cetăţenilor şi sănătatea acestora şi mai puţin anumite critici care ar putea izvorî din măsurile pe care le vom lua”, a declarat Gabriela Firea la Comandamentul de vreme rea convocat la Primăria Capitalei.

De asemenea, Ministerul Educaţiei urmează să stabilească o nouă dată pentru desfăşurarea competenţelor, a anunţat şeful Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Florin Lixandru. "Mâine (luni - n.r.) este prevăzută susţinerea unor probe de evaluare a competenţelor în cadrul examenului de bacalaureat pentru elevii care nu s-au putut prezenta în cele două săptămâni anterioare de susţinere a examenelor. Aceste probe se vor decala şi cred că vor avea loc miercuri, cu acordul Ministerului Educaţiei", a afirmat Florin Lixandru, la Comandamentul de iarnă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult