Ce spun meteorologii despre venirea ninsorilor în România. Prognoza pe patru săptămâni
Galerie foto
Există, însă, și zone în care va ninge în perioada următoare, în special în prima săptămână din februarie.
Vremea în perioada 16-23 ianuarieValorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice. În Dobrogea și sudul Moldovei va fi și cu 8 grade mai cald decât normalul acestei perioade.
În ceea ce privește precipitațiile, în sud-estul țării cantitățile de precipitații vor fi deficitare. În restul țării, însă, regimul pluviometric va fi în general excedentar, arată prognoza ANM. În plus, în zona Carpaților Meridionali, în jumătatea nordică a Olteniei și în nord-vestul Munteniei vor fi cantități mari de precipitații.
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. În Moldova și sudul țării vor fi cele mai mari abateri de la mediile multianuale ale acestei perioade.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării. Cele mai mari abateri de la media multianuală se înregistrează în Maramureș.
În perioada 30 ianuarie – 6 februarie, meteorologii anunță că temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cele mai mari diferențe de temperatură față de normalul acestei perioade, vor fi în Moldova, în special în zona județului Iași.
În această săptămână, în mare parte din țară, nivelul precipitațiilor va ajunge la normalul primei săptămâni din februarie, ceea ce înseamnă că ar putea apărea și ninsori prin anumite zone. Totuși, o tendință deficitară va putea fi observată în regiunile sudice.
Temperaturile vor fi crescute și în a doua săptămână din luna februarie. Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, fiind cu 2 grade Celsius peste mediile multianuale.
În ceea ce privește precipitațiile, în acest interval vor avea o tendință spre deficit în toate regiunile.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, citat de ANM. Estimarea se face referitor la abaterile temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.