”Un val de aer cald va aduce particule de praf saharian”. Temperaturi peste 15 grade
Aerul cald din Africa va aduce şi particule de praf saharian care, potrivit ANM, nu va avea efecte asupra ţării noaste.
“În partea de sud-est a continentului, inclusiv, în ţara noastră, circulaţia aerului se va face din partea sudică ceea ce va presupune un raport din ce în ce mai cald din nordul Africii, motiv pentru care temperaturile vor fi în creştere şi vom ajunge la o temperatură destul de caldă, mai ales în regiunile intracarpatice şi în sudul teritoriului. Cu temperaturi uşor mai scăzute, dar tot o vreme caldă ne aşteaptă în Moldova, Muntenia şi Oltenia, unde temperaturile ar putea fi influenţate de prezenţa norilor”, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul de serviciu în cadrul Admnistraţiei Naţionale de Meteorologie.
Potrivit reprezentantului ANM, în weekend vom avea temperaturi de până la 17 grade Celsius, cele mai ridicate fiind în vestul și în centrul țării.
“Aşa se întâmplă pentru că circulaţia aerului este din nordul Africii. Din fericire pentru ţara noastră, aceste particule nu vor fi aduse la nivelul solului pentru că nu prea aşteptăm precipitaţii, poate doar în extremitatea de vest şi sud-vest a teritoriului în noaptea de duminică spre luni să avem nişte ploi, care ar putea aduce la nivelul solului şi acest praf saharian, dar nu în cantităţi mari. Acest lucru se va petrece în ţările învecinate cu Marea Mediterană”, a precizat meteorologul de serviciu.
De asemenea, în Capitală sunt aşteptate temperaturi mai mari faţă de media acestei perioade.
Valori termice peste normele perioadei şi precipitaţii excedentare după 4 februarie, în următoarele patru săptămâni
Meteorologii estimează, pentru următoarele patru săptămâni, valori termice în general peste cele specifice acestui interval, la nivelul întregii ţări, în timp ce la capitolul precipitaţii, acestea se anunţă excedentare după data de 4 februarie, reiese din prognoza de specialitate, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Conform estimărilor, în această săptămână, până pe data de 4 februarie, temperaturile înregistrate se vor situa peste normele perioadei, cu o abatere pozitivă mai accentuată în extremitatea sudică şi sud-estică a teritoriului. În acelaşi timp, cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în regiunile central-sudice şi în extremitatea vestică şi nord-vestică a ţării. În sud, sud-est şi nord-est, regimul pluviometric va fi uşor deficitar, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.
De asemenea, în săptămâna 4 - 11 februarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Precipitaţiile estimate a se înregistra în acest interval vor fi excedentare în regiunile sudice şi sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, posibil uşor deficitare în nordul extrem al ţării.
Potrivit ANM, în intervalul 11 - 18 februarie, sunt estimate temperaturi mai ridicate decât cele specifice perioadei în cea mai mare parte a teritoriului,cu excepţia regiunilor nord-estice unde temperatura medie a aerului va fi apropiată de cea normală pentru această săptămână. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile sudice şi sud-estice şi apropiate de cele normale ale intervalului, în rest.
Totodată, pe durata săptămânii 18 - 25 februarie, mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice acestui interval, în întreaga ţară, iar regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. ANM precizează că fenomenele meteo extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs