Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alertă de caniculă în mai multe orașe din țară din cauza unui val de aer cald din Africa. Urmează o zi de temperaturi extreme

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un val de aer cald din Africa a făcut ca atmosfera să devină insuportabilă în sudul și vestul țării.

În aceste zone temperatura resimțită s-a apropiat de 40 de grade și este doar începutul.

Joi, această temperatură se va înregistra la umbră, conform specialiștilor. În Satu Mare, unui bărbat i s-a făcut rău pe stradă, iar medicii - alertați cu o întârziere de trei ore - nu au putut să-l mai salveze.

Sudul țării a fiert la amiază

În Turnu Măgurele au fost 34 de grade Celsius, dar temperatura resimțită a fost 39.

La fel de rău a fost și în vest.

sursa: presasm.ro

Citește și
Canicula
Vremea azi, 11 iulie. Se încălzeşte foarte tare în vest şi în sud, pe unde amiaza ne-aduce caniculă în unele zone

Un bărbat de 49 de ani din Satu Mare, căruia i s-a făcut rău pe stradă, a zăcut trei ore pe trotuar până a sunt cineva la 112. Când la bietul om au ajuns medicii era târziu.

La 38 de grade Celsius, cât au indicat termometrele în Arad, bulevardul principal din oraș a fost pustiu după prânz. Până și porumbeii au căutat răcoare în parcuri. Nu s-a putut sta nici în apartamente.

Femeie: „Este foarte cald la bloc și eu nu am aer condiționat”.

În Galați, bunicii și-au dus nepoții să se răcorească în zona centrală a orașului, unde a fost amenajată o zonă cu fântâni arteziene.

Meteorologii spun că marți a fost doar începutul unui șir de zile sufocante.

sursa: windy.com

Un val de aer cald din Africa care a ajuns la noi încinge atmosfera

Elsa Hauer, meteorolog: „Se intensifică treptat de la zi la zi. Mâine temperaturi și mai ridicate, în jurul a 36 - 37, chiar 38 de grade. Joi 38 - 39 de grade, chiar 40 de grade în sudul României”.

Organizația Meteorologică Mondială a anunțat că luna trecută a fost cea mai călduroasă din istorie, iar schimbările climatice sunt ireversibile. Perioadele de caniculă vor fi tot mai dese și vor avea o durată mai mare.

Peste 60.000 de oameni au murit în Europa anul trecut din cauza temperaturilor ridicate - potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific Nature. Aproape 2.500 dintre ei trăiau în România.

Rata mortalității provocată de căldură în perioada 30 mai - 4 septembrie 2022

Italia: 295 decese / un milion de locuitori Grecia: 280 decese / un milion de locuitori Spania: 237 decese / un milion de locuitori Portugalia: 211 decese / un milion de locuitori România: 122 decese / un milion de locuitori

Italia a avut cea mai mare rată a mortalității provocate de căldură

Efectele caniculei se resimt cel mai puternic în marile aglomerări urbane, unde construcțiile din beton și suprafețele întinse cu asfalt creează insule de caldură. Aici temperaturile sunt cu până la 10 grade mai ridicate decât la periferie.

În centrul Buzăului, în fața primăriei, o suprafață de aproape 10.000 de metri pătrați era acoperită complet cu marmură.

Ionuț Apostu, viceprimar Buzău: „O marmură care reflecta foarte mult lumina soarelui și era aproape imposibil de traversat pietonal în perioada verii”.

Primăria a luat cinci milioane, bani europeni ca să adapteze locul noilor condiții climatice.

Ionuț Apostu, viceprimar Buzău: „Am ales să creștem suprafața de spațiu verde în piața Dacia cu peste 30% și să amplasăm foarte multe zone cu apă. Mă refer la fântâni arteziene. Vom avea cinci fântâni arteziene, un canal ce va aduce apă în piața Dacia”.

Brașovul are încă de acum șapte ani un plan de reducere a insulelor de căldură urbană.

Mihai Codruț Nanu, departamentul de mediu Primăria Brașov: „În acest loc au existat peste 60 de locuri de parcare. Acum este o zonă verde, este o zona cu arbori”.

sursa: nyc.gov

Marile metropole ale lumii au început să se adepteze

Confruntate cu valuri de căldură insuportabilă, marile metropole ale lumii au început să se adepteze. În New York, acoperișurile negre ale clădirilor publice au fost vopsite în alb că să nu mai absoarbă căldura.

sursa: South Dublin County Council

În Dublin este obligatoriu ca parcările rezidențiale să fie construite în subteran, iar la suprafață să rămână spațiu verde.

Echipa: Adrian Crăciunoiu, Emanuela Băluș, Dan Oprea, Marius Grama, Electra Ghiza, Gabriela Borcea

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult