Vatra Dornei, preferată de turiști pentru schi. Cum arată acum „Perla Bucovinei”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă în trecut cel mai important punct de interes era cazinoul, acum turiștii merg la Vatra Dornei pentru schi şi pentru plimbările în natură.
Stațiunea Vatra Dornei se bucura, înainte de venirea pandemiei, de un grad foarte ridicat de ocupare, iar în perioadele de sezon, abia dacă se mai găsea un loc de cazare. Staţiunea rezistă acum datorită pârtiilor de schi, deschise anul acesta până la sfârşitul lunii martie. Iar pentru ca toată lumea să se poată bucura de zăpadă, cei de la Salvamont au dezvoltat activităţi destinate inclusiv persoanelor cu dizabilităţi.
Petrică Ariciuc, Salvamont Vatra Dornei: „Este un program mai vechi iniţiat în staţiunea Vatra Dornei. Schi pentru persoane cu dizabilitiati înseamnă de fapt un scaun adaptat, montat pe o pereche de schiuri, şi este purtat din spate de către un salvamontist”.
Până la construirea pârtiilor, Vatra Dornei era recunoscută pentru emblematicul Cazinou al Băilor, ridicat pentru turiştii care veneau la băi. Lucrările de renovare au fost abandonate după Revoluţie, iar cazinoul a rămas în paragină, pe punctul de a se dărâma din cauza intemperiilor. Cazinoul ar urma să fie reabilitat în trei ani, spun specialiştii. Şi domeniul schiabil ar putea fi extins. Sschior: „O pată nu tocmai de culoare în oraş. Ar trebui urgentate lucrările acolo, să devină o emblemă pentru oraş. Sunt trei cazinouri în ţara asta: unul la Sinaia, unul la Constanța şi unul la Dorna”.
Petrică Ariciuc, salvamontist: „Cazinoul a constituit dintotdeauna punctul central al staţiunii Vatra Dornei. Avem în proiect un studiu pentru mărirea domeniului schiabil, amplasarea unui teleschi de 1200 de metri şi dezvoltarea a încă cinci kilometri de trasee şi părţii de schi”.
Românii care au locuit în străinătate nu înţeleg delăsarea de la noi.
Tânăra stabilită în Anglia: „Tot în Anglia sunt, fac master acolo, însă, din cauza pandemiei, am venit acasă. Nu cred că sunt mai patrioţi decât noi, dar au altfel grijă de locuri acolo, altfel sunt întreţinute”. Totuşi, staţiunea nu duce lipsa de turişti. Marius Focșăneanu, administrator de pensiune: „Înainte de pandemie, a fost mult mai bine, cu mult mai multe rezervări. Undeva la 70-80% pe toată perioada anului. Acum a scăzut la 50%. Zona este de aşa natură şi ne ajută pe noi”.
Administratorii pensiunilor susţin că oamenii ajung aici pentru a se relaxa, indiferent că vorbim de sezon sau extrasezon, iar acest lucru a dus la dezvoltarea de noi spaţii de cazare în zonă.
Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei s-ar putea „uni”Vatra Dornei este atestată încă de la întemeierea Moldovei, însă în documente este menţionată pe timpul domniei lui Mihai Viteazul.
Pe timpul dominaţiei austriece, Vatra Dornei a devenit staţiune odată cu descoperirea izvoarelor termale şi cu apă minerală din zonă, iar Împăratul Austriei, Franz Joseph, a fost de acord cu ridicarea primelor construcţii destinate turiştilor care ajungeau aici pentru tratament, printre care şi cazinoul.
Astăzi, Vatra Dornei este cunoscută ca o staţiune pentru toate vârstele. Autorităţile locale caută soluţii de finanţare pentru dezvoltarea ei, în principal pentru renovarea bazelor de tratament şi finalizarea lucrărilor cazinoului.
Autorităţile judeţene au mers mai departe şi au discutat chiar unirea prin asociere a celor trei staţiuni turistice din Bucovina: Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, şi să creeze o linie de comunicare şi transport a turiştilor pe calea ferată între acestea.
Odată cu asocierea lor, fondurile europene ar putea fi atrase mult mai uşor pentru dezvoltare.