Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vaccinurile necesare pentru vacanță. Pentru ce să te imunizezi, în funcție de zona în care călătorești

Vaccinurile necesare pentru cei care merg în vacanță anul acesta depind de mai mulți factori, cum ar fi destinația, durata călătoriei, vârsta celor care călătoresc, starea generală de sănătate dar și de imunizările anteroare.

Călătoriile în Europa sunt diferite față de cele din alte locuri precum Africa sau America de Sud. Țările europene sunt, de obicei, mai dezvoltate și prezintă mai puține boli infecțioase.

De ce vaccinuri ai nevoie pentru a călători în Europa

Majoritatea călătorilor vor avea nevoie doar de vaccinări de rutină, printre care:

Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă)

În ultimul deceniu, epidemiile de rujeolă au devenit mai frecvente în Europa.

Vaccinul TDaP (tetanos, difterie și tuse convulsivă)

Parțial din cauza modelelor de imigrație, boli precum difteria au reapărut în Europa.

Citește și
medicamente
Medicamentul folosit de mulți care dispare din România. Nu se va mai găsi în nicio farmacie

Vaccinul antigripal

Europa a fost lovită în mod deosebit de gripă în ultimii ani. Dacă vrei să călătorești în perioada de mare epidemie (din septembrie până în aprilie), asigură-te că te imunizezi înainte de a călători.

Unele regiuni vor necesita o pregătire suplimentară. CDC și OMS recomandă următoarele pentru anumite state:

Franța:

• Vaccinul împotriva hepatitei A

• Vaccinul împotriva hepatitei B

• Vaccinul împotriva rabiei

Germania:

• Vaccinul ROR

Rusia:

• Vaccinul împotriva hepatitei A

• Vaccinul împotriva encefalitei japoneze, conform CDC.gov.

Turcia:

• Vaccinul împotriva tifosului

• Vaccinul împotriva rabiei

• Medicamente antipaludice.

Vaccinuri necesare pentru vacanța în Africa

Călătoriile în Africa necesită o atenție sporită în ceea ce privește vaccinurile. OMS recomandă următoarele vaccinuri pentru cei care călătoresc în Africa de Nord și de Vest: hepatita A, hepatita B, tifos, holeră, febră galbenă, rabie, antrax și meningită.

De asemenea, sunt recomandate vaccinările de rutină, cum ar fi: rujeolă, oreion și rubeolă (MMR), tetanos, difterie și tuse convulsivă (Tdap), gripă, varicelă, zona zoster, pneumonie și poliomielită.

Dovada vaccinării împotriva febrei galbene poate fi necesară pentru unii călători, în funcție de itinerariul lor specific. Vaccinarea trebuie făcută cu cel puțin 10 zile înainte de a intenționa să intri într-o zonă cu febră galbenă.

Febra galbenă este răspândită de o specie de țânțari care este comună în "centura febrei galbene", care se întinde în părți din Africa și America de Sud. Este ușor de prevenit cu un vaccin simplu și foarte eficient, disponibil în mod obișnuit la clinicile de călătorie.

Unele țări din Africa de Nord și de Vest se încadrează în centura meningitei, o regiune cu transmitere sezonieră activă a meningitei. Asigură-te că ești la zi cu acest vaccin.

De asemenea, se recomandă să mergi la medic cu patru până la șase săptămâni înainte de a călători pentru a te asigura că ești la zi cu următoarele vaccinuri de rutină: gripă, ROR, poliomielită, hepatita A și B, DPT.

Malaria este una dintre cele mai frecvente boli din Africa, dar poate fi ușor prevenită și tratată cu medicamente antipaludice. Mergi la medicul tău pentru a primi sfaturi cu privire la necesitatea de a lua profilaxia antimalarie, de îndată ce știi când și unde vei călători.

Vaccinuri necesare pentru călătoria în America de Sud

Vaccinurile necesare pentru călătoriile în America de Sud pot varia în funcție de:

Țara de destinație: Fiecare țară are propriile recomandări și cerințe de vaccinare. Durata șederii: Călătoriile mai lungi pot necesita vaccinuri suplimentare. Activitățile planificate: De exemplu, drumețiile în zonele împădurite pot necesita vaccinarea împotriva encefalitei tise. Starea ta de sănătate: Persoanele cu anumite afecțiuni medicale pot avea nevoie de vaccinuri suplimentare.

Iată câteva vaccinuri care sunt frecvent recomandate pentru călătoriile în America de Sud:

Tetanus, difterie și pertussis: Un vaccin combinat care te protejează împotriva acestor trei boli grave. Hepatita A: O boală hepatică contagioasă care se transmite prin alimente sau apă contaminate. Hepatita B: O boală hepatică contagioasă care se transmite prin contact sexual sau prin contact cu sânge sau alte fluide corporale infectate. Febra tifoidă: O boală bacteriană care se transmite prin alimente sau apă contaminate. Febra galbenă: O boală virală transmisă prin țânțari. Vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu pentru a intra în anumite țări din America de Sud. Malarie: O boală parazitară gravă transmisă prin înțepătura țânțarilor. Profilaxia anti-malarie este recomandată în anumite zone din America de Sud. Rabie: O boală virală mortală transmisă prin contactul cu saliva unui animal infectat. Encefalita tise: O boală virală transmisă prin mușcătura de țânțar infectat, scrie csn.who.

Este important să te vaccinezi cu suficient timp înainte de călătorie. Unele vaccinuri necesită mai multe doze administrate pe parcursul mai multor săptămâni sau luni.

Vaccinuri pentru Asia

Atunci când călătorești în Asia, este important să verifici cerințele de vaccinare, care pot varia în funcție de destinație, de durata șederii și de factorii individuali de sănătate, conform MAE.

Vaccinările de rutină recomandate sunt: rujeolă, oreion, rubeolă (MMR), difterie, tetanos, tuse convulsivă (tuse convulsivă), poliomielită și gripă.

Alte vaccinuri recomandate sunt:

• Hepatita A: Recomandat pentru călătorii care merg în zone cu condiții sanitare precare sau în care siguranța alimentelor și a apei poate fi o problemă.

• Hepatita B: Recomandat în cazul în care este posibil să intri în contact cu sânge sau fluide corporale, cum ar fi prin proceduri medicale, activitate sexuală neprotejată sau consum de droguri recreaționale.

• Tifos: Recomandat călătorilor care merg în regiuni cu acces limitat la alimente și apă curată.

• Encefalita japoneză: Poate fi recomandată dacă vrei să vizitezi zone rurale din anumite părți ale Asiei sau dacă vei petrece o perioadă îndelungată în aceste regiuni.

• Rabie: Dacă ai în plan activități care te pot expune riscului de mușcături de animale sau dacă vei fi în zone îndepărtate cu acces limitat la asistență medicală.

• Meningita meningococică: În funcție de destinație și de factorii de risc.

• Poliomielită: În funcție de destinația specifică și de factorii de risc.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult