Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vacanță în Groenlanda, cea mai mare insulă din lume. „Schimbările climatice au atras o mulți turiști”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Temători că ghețarii vor dispărea înainte să apuce să-i vădă, turiștii se îngrămădesc pe vasele de croazieră cu destinația Groenlanda.  

Insula a avut parte de o vară neobișnuit de caldă, iar temperaturile în creștere au accelerat ritmul în care se topește calota glaciară.

În plus, fiind mai puțină gheață în larg, navele s-au putut apropia mai mult de mal, pentru ca vizitatorii să se bucure de priveliște.

Groenlanda - cea mai mare insulă din lume, situată între Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic - a avut parte de cel mai călduros iulie de la începutul măsurătorilor. La fel ca la Polul Nord și în Antarctica se văd cu ochiul liber efectele încălzirii climei. Dimensiunea ghețarilor se reduce într-un ritm alarmant.

Ghețarul Kangia din Groenlanda produce cele mai mari aisberguri din lume, oferind un spectacol impresionant. Bucăți de gheață de dimensiunea unei locuințe se desprind și se rostogolesc în Oceanul Arctic. Apoi se topesc, alimentând cu apă Oceanul Planetar.

Citește și
Groenlanda
Un român, singurul pușcăriaș din Groenlanda. După executarea pedepsei a refuzat să plece din închisoare

Andreas Alexander, cercetător în domeniul climei: „În următoarele câteva decenii ne așteptăm ca nivelul Oceanului Planetar să crească cu un metru. Asta înseamnă că peste 80 de ani 600 de milioane de oameni vor trăi sub nivelul mării”.

Groenlanda pierde sute de mii de tone de gheață zilnic, un ritm îngrijorător, care s-ar putea accelara dramatic dacă omenirea nu reduce urgent emisiile de gaze cu efect de seră, insistă cercetătorii.

Kerim Nisancioglu, cercetător: „E dramatic, fiindcă vorbim de un fenomen care se agravează. Groenlanda are cea mai mare contribuție la alimentarea cu apă a Oceanului Planetar”.

Alertați de asemenea predicții sumbre, turiștii își programează excursii în Groenlanda.

Wilhelm Gemander, ghid turistic și căpitan de vas: „Chestiunea legată de schimbările climatice a atras o groază de turiști, nerăbdători să ajungă aici și să vadă ghețarii înainte ca aceștia să dispară”.

Automat interesul crescut a făcut ca prețul cazărilor să explodeze pe insula locuită de aproape 56.000 de oameni.

Ulrich Sörensen, directorul unui hotel: „Camera costă 600 de euro pe noapte”.

R: Ce primești de banii ăștia?

Ulrich Sörensen, directorul unui hotel: „Te poți bucura de priveliște”.

Cum toamna a început cu temperaturi neobișnuit de mari, companiile de turism se așteaptă la o extindere a sezonului în care Groenlanda poate fi vizitată.

Ulrich Oppold, corespondent RTL: „Pe timpul verii, tot mai multe vase de croazieră au adus în Groenlanda mii de turiști nerăbdători să cunoască această lume fascinantă din gheață. În plus, o călătorie în zona Arctică e mai ușor de făcut ca urmare a schimbărilor climatice, fiindcă vasele de croazieră se pot apropia și mai mult de coaste”.

Turist: „E senzațional, nu vezi așa ceva în Australia”.

Majoritatea vaselor cu turiști care ajung în Groenlanda pornesc din Alaska. După ce se apropie de mal, vizitatorii sunt duși cu bărcile ca să exploreze așezările cu câteva mii de localnici și cam tot atâția câini de sanie. O astfel de croazieră costă în jur de 20.000 de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult