Vacanța de 1 mai. Cei care vor să meargă la mare sau la munte cu trenul sunt sfătuiți să-și ia de acum bilete
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe lângă bagaje, nu vă uitați acasă răbdarea, pentru că unele curse depășesc 5 ore.
Litoralul va fi cea mai populară destinație de 1 mai. Mulți și-au făcut deja rezervări pentru cazare de câteva săptămâni și își pregătesc bagajele.
16 trenuri vor avea sâmbătă destinația finală Constanța. 12 vor ajunge în Mangalia, cea mai rapidă variantă spre sudul litoral litoralui.
Tânăr: ”De 1 mai, fiind din Constanța, plănuiesc să mă duc în Vama Veche. În fiecare an fac asta, de câțiva ani buni, și am zis să păstrez tradiția. Suntem 4, dar cu siguranță o să ne mai întâlnim pe acolo cu cunoscuți”.
„Cred că o să începem cu o petrecere, o să continuăm cu grătar spre dimineață și cred că o să continuăm cu mai multe grătare”.
Călătoria cu trenul până la Constanța poate dura 2-3 ore. Însă pentru Costinești sau Vama Veche aproape că se dublează. Cei care vor pleca sâmbătă spre mare trebuie să știe că cea mai rapidă călătorie cu trenul din Gara de Nord până în Mangalia este de 3 ore și jumătate. Drumul poate să depășească însă și 5 ore.
De la Constanța până la Costinești sunt doar 30 de km, însă majoritatea trenurilor merg doar până la Constanța, unde călătorii trebuie să schimbe spre alte stațiuni.
CFR recomandă că biletele să fie cumpărate din timp, mai ales că pentru anumite trenuri multe au fost deja vândute. Dar și pentru a evita situația de Paște, când multe întârzieri au fost cauzate de suplimentarea vagoanelor pentru cei care au lăsat totul pe ultima sută de metri. Atunci, cozile la casele de bilete au fost interminabile, iar peroanele neîncăpătoare.
Prețurile vor fi ceva mai mari față de anul trecut. De exemplu, un bilet CFR doar dus, București Nord-Mangalia, pentru un adult la clasa a 2-a costă 80 de lei. Studenții au reducere 50 la sută.
Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul CFR, din gară sau din aplicația CFR, unde găsiți mai multe informații. Tot acolo puteți schimba biletul dacă vă răzgândiți.
Și operatorii privați s-au pregătit și vor suplimenta vagoanele în funcție de cerere.
Angela Moldovan, reprezentanta unei companii feroviare private: AAvem 2 perechi de trenuri care circulă de la Brașov la mare, unul la Constanța și o pereche la Mangalia, iar pe ruta Brașov-București Nord avem 5 perechi de trenuri care circulă zilnic. Sunt câteva trenuri și pe relația București Nord-Brașov, la care sunt bilete cumpărate și de la mare înspre Brașov.”
Și spre munte vagoanele trenurilor vor fi suplimentate. Cei care vor să plece de dimineață spre munte vor da pe un bilet București-Brașov 59 de lei. Drumul durează între 2 ore și jumătate și 4 ore, în funcție de compania feroviară și de tipul de tren.