Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fugăriți de tarifele de la hoteluri, din ce în ce mai mulți turiști închiriază apartamente. „Ai mai multă libertate”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai mulți turiști închiriază prin intermediul platformelor online locuințe pentru vacanță, pentru a plăti mai puțin ca la hotel.  

Potrivit datelor de la Statistică, în primele cinci luni ale anului au fost cu 16 la sută mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. Deja, hotelierii confirmă că au început să fie afectați de această modă, mai ales în zonele cu un flux mare de turiști.

Adina, soțul ei și cei doi copii ai lor sunt din Iași și au vrut să își petreacă vacanța la munte. Plătesc 1.500 de lei pentru șase nopți petrecute într-un apartament închiriat online.

Adina Sticea, turistă: „Mult mai profitabil și ai posibilitate să faci mâncare, copiii au spațiu mai mult să se joace. E mai ușor, sunt mai multe review-uri.

Reporter: „Dacă v-ați fi dus la hotel, cât credeți că ați fi cheltuit?”

Citește și
Litoralul Vestului
Tot mai mulți turiști fug de caniculă pe „litoralul vestului”. Cât costă un șezlong sau un baldachin

Adina Sticea: „Cred că mai mult decât dublu”.

Turist: „E mai convenabil, e mai aproape de centru. La un hotel e mult mai scump, dacă vrei să fii aproape de centru. Am văzut toate review-urile, super OK și chiar mi-a plăcut”.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului, numărul turiștilor români cazați în astfel de locuințe închiriate prin platforme specializate a crescut cu 12 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar numărul turiștilor străini a fost chiar mai mare, cu peste 40 de procente.

Camelia Popa, administrator unitate de cazare: „În general clienții noștri sunt clienți tineri, sub 35 de ani, hai sub 40. Vorbesc despre clienții români. Cei din străinătate nu, acolo avem toată plaja, nu există, de la 18 la 90 de ani, nu este nicio problemă. Străinii sunt mai mult cu acest gen de cazare. Preferă locurile centrale”.

De altfel, capitala, stațiunile montane, zonele unde există trasee turistice și stațiunile din zona litoralului ocupă primele locuri în topul destinațiilor de vacanță.

Locuințele închiriate turiștilor nu afectează chiriile, pentru că România are mulți proprietari

Turistă: „Ai mai multă libertate, într-un fel. Poți să îți gătești singur, cam pe ideea asta”.

Însă multe dintre aceste locuințe sunt închiriate și la negru. Potrivit legislației, proprietarii acestor apartamente sau pensiuni sunt obligați să obțină un certificat de clasificare de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Anul trecut, au fost obținute doar de 1.000 certificate, iar în primele luni din acest an, doar câteva sute, asta în condițiile în care numai în București pe platformele de profil sunt listate peste 4.000 de locuințe.

Pentru că suntem o țară cu mulți proprietari, pentru moment nu a apărut un blocaj pe piața apartamentelor de închiriat, așa cum se întâmplă în diferite orașe din Spania sau Italia, însă și la noi în zonele unde există un flux mare de turiști și prețurile sunt mai mari.

Dragoș Răducan, patronat hotelier: „Este vorba de partea de nord a litoralului, zona Mamaia, Mamaia Nord – Năvodari, unde sunt foarte multe locații construite ca apartamente proprietate personală și ele sunt tranformate în apartamente de închiriat – nu am informația cât dintre ele sunt clasificate - și în general stațiunile balneare, Valea Prahovei”.

Potrivit Eurostat, în primul trimestru al anului, turiștii au petrecut peste 123,7 milioane de nopți în spații de cazare închiriate prin intermediul platformelor online. Acum, în România, ar exista 500.000 de locuri de cazare în unitățile hoteliere și 100.000 în locuințele închiriate prin platforme specializate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult