Turiști din Austria, impresionați de cramele din Blaj: „Mi-a plăcut atmosfera din pivnițe”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În toată ţara sunt peste 60 de crame deschise pentru vizitatori. Echipa Știrile ProTV a făcut un popas la Blaj, alături de un grup de austrieci.
Câteva zeci de turişti au venit din Austria special la Blaj să vadă staţiunea de cercetare înfiinţată în 1946. Au fost încântaţi de cele șapte hrube subpământene, unde se păstrează vinul spumant la o temperatură constantă de 12 grade.
Erika Geser, turistă: „Am degustat o şampanie, un sec. Am fost impresionanţi de gustul, de aroma care se simt şi suntem foarte mulţumiţi."
În vinoteca de la Blaj sunt păstrate mii de sticle care spun povestea vinului din podgorie până în pahar.
Dr. ing. Liliana Tomoiagă, manager Staţiunea de cercetare şi dezvoltare pentru viticultură şi vinificaţie Blaj: „Sticlele care sunt din 1946 depăşesc 500 de euro o sticlă, dar pe parcurs preţul scade şi în vinotecă intră înainte cu 3 ani. Cele din 2014 au intrat în vinotecă şi acestea sunt 50 de euro."
După turul în cramă, grupul de austrieci a degustat cinci vinuri albe şi spun că savuros a fost în special un pinot gris, vechi de 24 de ani.
Julia Reiner, turistă: „Mi-a plăcut în special atmosfera din pivniţe, unde am văzut acele sticele de sec, de vin spumant, de altfel un vin spumant foarte bun pe care l-am băut cu plăcere."
Werner Gohm, turist: „M-a impresionat metoda champenoise din pivniţă după care se face vinul spumant la Institutul de Cercetare din Blaj şi dintre vinurile pe care le-am degustat mi-a plăcut primul vin feteasca regală."
Un tur ghidat costă 12 euro, iar dacă turiştii vor să deguste şi un meniu românesc 100% mai plătesc încă 3 euro fiecare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!