Turiști blocați la munte, din cauza vremii: „Nu-mi aduc aminte de aşa ceva, Doamne!”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Avertismentele rămân valabile şi pentru zilele următoare. Turiştii sunt sfătuiţi să nu pornească nici măcar în drumeţii pe potecile de altitudine pentru că se pot rătăci sau accidenta. 200 de turişti au rămas blocaţi în zona Padina- Peşteră.
Numai în noaptea de vineri spre sâmbătă, un metru de zăpadă proaspătă a căzut pe platoul Bucegilor. Toate staţiile de telescaun şi telegondola din Sinaia au fost îngropate în zăpadă. A durat ore întregi până când angajaţii au reuşit să elibereze rampele, peroanele şi căile de acces.
Îngropate în troiene, pârtiile au rămas închise din cauză că pe versanţi zăpada o poate lua oricând la vale. Salvamontiştii au stat în calea turiştilor şi le-au explicat că nu se poate schia decât pe o singură pârtie din Sinaia.
Ceața densă a făcut că vizibilitatea pe pârtie să fie extrem de redusă. Pârtiile de mare dificultate, numite pârtiile negre, sunt cele mai periculoase.
Nicolae Cojanu, şeful Salvamont Sinaia: „Pârtiile negre sunt expuse pericolului de avalanşă. Sunt care se aventurează, să sperăm că nu se întâmplă nimic."
Fiind totuşi zi liberă mulţi nu au rezistat tentaţiei de a schia, mai ales că nu au mai văzut atâta zăpadă de ani buni.
Schior: „E ceaţă, e un pic soare, şi iar e ceaţă. Este foarte periculos.”
Şi în Valea Dorului pârtiile au rămas închise.
Maria Floricică, administratorul domneiului schiabil Sinaia: „Pericol mare din cauza avalanşelor. Valea Soarelui, troiene foarte mari de zăpadă.”
Sunt şi unii care au venit la cota 2000 mai puţin echipaţi şi ar fi avut o reală problemă cu întoarcerea, dacă telegondola nu ar fi funcţionat, aşa cum s-a întâmplat de dimineaţă.
Aproximativ 60 de turişti au rămas înzăpeziţi aseară pe Drumul Judeţean 714, în Moreni, judeţul Dâmboviţa, după ce s-au aventurat cu maşinile către Peşteră. Jandarmi montani, salvamontişti, dar şi poliţişti, i-au ajutat să ajungă în siguranţă la destinaţie.
Alţi 200 de turişti au rămas blocaţi în zona Padina-Peștera, unde există în continuare pericol de avalanşă. Din cauza vântului puternic, mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcini şi au blocat drumul.
Şi staţiunea Rânca este sub nămeţi. În unele locuri a nins atât de mult încât troienele depăşesc 5 metri. Unele pensiuni au fost aproape îngropate cu totul.
„Nu-mi aduc aminte de aşa ceva! Doamne!"
De câteva zile, de când s-a pornit viscolul pe munte, sute de turişti au aşteptat la poale redeschiderea circulaţiei. Drumarii aveau de luptat cu nămeţi de câţiva metri grosime, care oricând s-ar fi putut prăvăli peste maşinile aflate în trafic.
Unii şoferi şi-au pierdut răbdarea şi s-au certat cu cei veniţi să deszăpezească.
Drumar: „E problema mea cum organizez.” Turist: „Organizezi... Nu eşti bun de nimic!” Drumar: „Ești bun dumneata...” Turist: „Eu chiar sunt bun unde sunt pus.” Drumar: „Se vede!"
Turist: „Groaznic, am ajuns aseară (n.r - vineri seară), am stat trei ore pe drum, horor, nu mi-am închipuit vreodată asemenea situaţii."
Turist: „Când am urcat era vizibilitate sub 10 metri. Nu e nicio variantă, au fost şi parazăpezi, dar nu au făcut faţă."
În staţiune, alte probleme. Locurile de parcare aproape au dispărut complet, iar multe dintre maşinile parcate au fost înghiţite de troiene. Într-un final, circulaţia a fost redeschisă complet pe ambele sensuri.
În judeţul Vaslui, o femeie de 64 de ani, cu probleme neurologice, a avut nevoie de intervenţia pompierilor pentru a fi transportată spre ambulanta care nu mai putea înainta din cauza vremii. Meteorologii au prelungit până duminică avertizarea de vreme rea în mai multe judeţe din sud-estul ţării, inclusiv în Capitală.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!