Tradiție românească veche de 100 de ani. În Ardeal, tinerii caută fete nemăritate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Într-o localitate din Alba, de pildă, în a doua zi de Crăciun, tinerii pornesc la colindat și caută fete nemăritate, pe care le cheamă la un bal organizat la căminul cultural.
Comuna răsună de chiote și veselie întreaga zi, iar ulițele prind culoare.
A fost zarvă mare pe ulițele din Daia Română, unde feciorii respectă o tradiție veche de mai bine de 100 de ani. Tineri îmbrăcați în straie populare colorate au luat la pas localitatea, puși pe colindat și în căutare de fete nemăritate
"Am auzit că această gazdă are o fată frumoasă acasă, Dumnezeu bun să o ție și al anul să mai vie. Fata este invitată la ora 8 la gazdă cu acordul părinților. Da sau nu? "
Așa cum spune obiceiul, alaiul este condus de un tânăr chipeș și îndrăzneț, care este numit primar. El adună banii folosiți pentru organizarea balului la care sunt chemate fetele. De bucate și băutură se ocupă doi crâșmari.
Denis, primar Butea Feciorilor: "Sunt îmbrăcat în haine tradiționale românești, pălăria trebuie să fie cât mai bogată. Mie îmi place să fie cât mai înaltă, fiecare băiat și-o poate crea după dorința lui."
Nici fetele nu se lasă mai prejos - îi așteaptă pe flăcăi cu masă încărcată cu bunătăți: "Am pregătit prăjiturile și vinul și i-am așteptat cu nerăbdare pe băieți."
Maria Bumbu, gazdă: "Îi așteptăm pe băieți cu vin cu prăjitură, băieții vin și cheamă fetele la bal, le joacă în curte."
Localnicii sunt tare mândri de obiceiul străvechi.
Visarion Haprian, localnic: "Acest obicei se păstrează de foarte mulți ani, cetele feciorilor sunt acum grupurile tinerilor de vârste diferite, au preluat de la bunicii și străbunicii lor obiceiul vechi."
Toți tinerii au mers apoi la căminul cultural, acolo unde a avut loc balul.