Şurile vechi din România, luate de străini cu camioanele. Cât câştigă proprietarii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Multe au primit o nouă viață, după ce au fost reabilitate și transformate în locuințe, restaurante, ori spații de agrement.
Încet, pe internet s-a dezvoltat o adevărată piață de vânzare a acestor construcții tradiționale. O șură costă în jur de 2.000 de euro, însă cheltuiala cu mutarea și resturarea e mult mai mare.
Cosmin Lupu și soția lui s-au întors în țară după șase ani petrecuți pe malul Mediteranei, în Spania. Au cumpărat un ansamblu de șuri vechi din Răhău, județul Alba și au de gând să le amenajeze pe toate pentru agrement. Prima a devenit o salină de suprafață.
Proprietar salină: „Şura este evaluată undeva la 5.000 de euro, însă lucrările de restaurare depășesc 10.000 de euro, dacă ar fi să calculăm și utilitățile și tot ce este necesar."
Localnic: „E foarte bună ideea că a ajuns totuși să fie transformată într-o salină decât să ajungă o ruină, lemn de foc."
Localnică: „Nu m-am gândit niciodată că poate să iasă așa ceva dintr-un grajd vechi ce stătea să se dărâme."
Iar o șură din satul Mera, județul Cluj, veche de peste un secol, a fost transformată în scenă. Aici are loc unul dintre cele mai așteptate festivaluri de muzică tradițională alternativă din Transilvania.
Șura a fost cumpărată de la localnici în stare bună, însă în fiecare an trebuie făcute investiții pentru întreținerea ei. Proprietarii apelează numai la arhitecți și meșteri pricepuți în lucrul cu clădiri vechi.
Organizator festival: „Se vede aici afară. Peretele șurii trebuie renovat aici. Chiar este specific zonei materialul calcaros și avem nevoie de specialiști care știu cum trebuie întreținut un astfel de material."
Localnicii din satele Transilvaniei și-au dat seama că au adevărate comori. O șură veche costă în jur de 2.000 de euro. Poate fi demontată și mutată cu ușurință și devine, după reamanajare, o locuință romantică.
Un speolog din Bihor, pasionat de gospodăriile țărănești din zona Apusenilor, a învățat tehnica de restaurare a șurilor de lemn. Susține că moda reinventării vechilor locuințe de la țară a "prins" foarte bine la tinerii care vor să fugă de aglomerația urbană.
Restaurator: „Dacă ai o șură, ai acolo piatră, lemn, care înglobează în ele o trăire istorică. Îmbinările astea, așa, brute, baroce, îți dau o altfel de perspectivă asupra liniștii tale interioare."
Viorel Lascu spune că multe șuri din Transilvania au fost încărcate în camioane și mutate peste hotare. Francezii, englezii și nemții sunt principalii clienți.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!