Dezamăgirea turiștilor când ajung într-o stațiune cunoscută din România. Ce a descoperit o femeie din Israel la sosire
Your browser doesn't support HTML5 video.
Slănic Prahova sau Cheia nu au ținut pasul cu vremurile și le oferă musafirilor prea puține atracții. Primăriile fac investiții, dar nu reușesc să schimbe prea mult fața stațiunilor.
La mai puțin de două ore de București, Slănic Prahova este, cu numele, o stațiune de interes național, vestită pentru salină și muntele de sare. Autoritățile locale se preocupă acum de rețeaua de gaze, așa că orașul turistic e plin de șanțuri. Câțiva turiști din Israel au venit pentru prima dată în România și voiau să intre în salină, dar n-au putut. Turistă: „Este închis până miercuri, vedem ce mai putem face, este un munte de sare, o să mergem acolo”. Din păcate, nici muntele de sare nu este mai atractiv. Localnic: „A fost frumos muntele, s-a filmat Haducii lui 7 cai cu Florin Piersic aici. Dar acum? Nu-i nimic acolo, s-a surpat tot. Vin, că nu l-a scos după navigație”. Localnică: „Uitați-vă și dumneavoastră, paragină!”. Danieluș Costea conduce Slănicul din 2004, cu întrerupere un mandat. Spune că, pentru turiști, a reușit în ultima vreme să asfalteze câteva parcări. Și mai are alte câteva realizări. Danieluș Costea, primar Slănic: „Este vorba de cinematograf care l-am ridicat, un centru pentru bătrâni care vin să joace o tablă, inclusiv turiștii pot merge. Domne, nu am ce face, joc o tablă, joc un șah”. Tot în Prahova, la Cheia, mulți și-au ridicat case de vacanță. Se mulțumesc cu un grătar în weekend și o plimbare prin Ciucaș, căci în stațiune nu prea au ce face. Parcul amenajat cu fonduri europene n-a devenit o atracție pentru turiști, așa cum spera administrația locală. Oamenii așteaptă mai mult. Dan și Loredana Simion, turiști: „Investiții în hoteluri, poate chiar o pârtie de schi, trotuare, ar trebui să existe trotuare, drumuri mai bune peste tot”.
Andrei Dobre, antreprenor în turism: „Activitatea principală e treckingul, mersul pe munte, e cam limitat în rest, din punctul asta de vedere”.
În aceste condiții, 80% dintre turiști sunt, de fapt, oameni care tranzitează zona, pentru a ocoli aglomerația de pe Valea Prahovei. Se opresc doar ca să-și dezmorțească picioarele și să mănânce ceva. Irinel Avram, bucătar: „Aici avem pastramă de berbecuț, luată de la ciobanii din zonă, aici carne la garniță cum era înainte”. Și Pucioasa, stațiune de interes național din Dâmbovița, ar putea să reînvie, dar este momentan în șantier. Turiștii fac slalom printre muncitori și utilaje. Primarul e mulțumit că a obținut 140 de milioane lei pentru realizarea unui centru balnear, inclus în masterplanul de turism al României.
Constantin Ana, primar Pucioasa: „Va avea un corp central cu infinity pool, cu o pârtie din iarbă artificială pe acoperiș, pentru că are o formă deosebită”.
Problema e că proiectul s-a împotmolit de doi ani la Ministerul Turismului, care nu vrea să finanțeze construirea camerelor de hotel și a restaurantelor de aici, ci doar baza de tratament.