Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Soluția pentru cei care vor să schieze fără să stea la cozi. Ce este schiul de tură

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sunt cozi interminabile pe pârtiile noastre, semn că schiul a devenit un sport tot mai îndrăgit de români.

Avem un "pont" pentru cei care vor să se bucure de zăpadă dar, în același timp, să evite aglomerația. Soluția este schiul de tură - o variantă care oferă libertate deplină și satisfacții unice.

Concret, schiul de tură înseamnă ascensiunea pe poteci montane, cu schiurile în picioare, și apoi alunecarea la vale pe pante sălbatice, prin zăpada neatinsă.

Întinderile nesfârşite de zăpadă şi peisajele sălbatice de o frumuseţe ireală sunt răsplata binemeritată pentru cei care aleg schiul de tură. Oricine poate încerca dar cu o condiţie: să stăpânească bine virajele, pe orice tip de zăpadă. În plus, ai nevoie de un echipament special, în care cel mai important accesoriu este "pielea de focă" - de fapt un material sintetic, care se prinde pe tălpile schiurilor.

Bărbat: De vârfurile schiului are o agăţătoare specială, se trage şi se fixează. Reporter: Care este rolul acestui material? Bărbat: Rolul acestui material este de a nu aluneca. De exemplu, când urci, nu te lasa să aluneci la vale, are aderență pe zăpadă.

Citește și
Muntele Mic
Muntele Mic, staţiunea de schi din Banat unde zăpada ţine şi 180 de zile pe an

Legăturile schiurilor de tură sunt şi ele special concepute astfel ca la deal, să lase călcâiul liber, iar schiorul să poată urca pantele într-o poziţie confortabilă.

Astfel echipat, schiorul e liber să urce pe orice potecă de munte, cu schiurile în picioare, şi să coboare apoi pe orice pantă.

Bărbat: Schiul de tură îţi permite să ajungi în unele locuri în care altfel, poate, nu ai ajunge. În unele locuri nu există instalaţii de transport pe cablu şi nu poţi urca. Şi atunci iei schiurile de tură şi să urci în locuri mult mai sălbatice.

Bărbat: Faptul că nu mai trebuie să stai la coada împreună cu alţi oameni, că stai mai departe faţă de ceilalţi şi să iei toate măsurile de siguranţă pentru a nu te infectă, schiul de tură este o alternativă schiul clasic pe pârtie.

Tocmai pentru că se practică în zone sălbatice, e nevoie de iniţiere în schiul de tură. Există instructori care fac cursuri speciale pentru începători, care includ cazare, masa, echipament şi instructaj. Costul se ridică la 1000 de lei de persoană.

Slviu Bălan, instructor schi de tură: "Vineri seara facem un curs teoretic în care explicăm totul despre echipament, despre tehnici, despre tot ce înseamnă schiul de tură. Api sâmbăta avem toată ziua o tură lungă cu prânz în timpul turei şi duminica jumătate de zi în care explicam toate."

Treptat, schiorii pot alege ture mai lungi şi mai dificile. Aceste ieşiri se fac neapărat în grup şi cu un instructor care cunoaşte locurile şi, la nevoie, poate acorda primul ajutor.

Schiul de tură are tot mai mulţi adepţi în ţara noastră, iar magazinele de echipament sportiv şi-au adaptat oferta. Vedeta acestui sezon este schiul care încape într-un rucsac.

Corina Rucăreanu, administrator magazin de echipamente sportive: "Are o placă de carbon care rigidizează foarte tare schiul, se desface, foarte simplu, se îndoaie şi aceasta este forma în care tu ţi-l pui pe rucsac."

Un echipament complet pentru tură - cu schiuri, bocanci, legături, piele de focă şi beţe - costa, în medie, 1.200 de euro. Aceia care vor să se avânte în zonele alpine, trebuie să mai investească 300 euro în kit-ul pentru salvarea în caz de avalanşă.

Cei care vor să se iniţieze, e bine aleagă potecile turistice de pe lângă pârtiile din staţiunile montane. Combină astfel urcarea pe traseul turistic cu coborârea pe pârtia amenajată. Astfel de trasee găsiţi în masivul Postavaru, la Predeal, Azuga, Buşteni sau Sinaia.

Pe măsură ce schiorii deprind tehnica şi capătă condiţie fizică, pot să încerce trasee sălbatice atât pentru urcare, cât şi pentru coborâre. Munţii Ciucas, Platoul Bucegilor şi Munţii Harghitei sunt ideali pentru nivelul mediu.

Nivelul de performanţă, cel mai ridicat, îl ating foarte puţini, iar turele lor pe văile abrupte ale Bucegilor sau ale munţilor Făgăraş sunt demonstraţii spectaculoase de schi alpinism, în care tehnica impecabilă, şi condiţia fizică se împletesc cu curajul nebunesc.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult