Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Se schiază la Păltiniș, iar la Sinaia e forfotă în oraș pentru că nu e zăpadă. Turiștii se delectează cu mâncăruri alese

Your browser doesn't support HTML5 video.

Turiștii care au ales muntele pentru vacanța de 1 decembrie se bucură de plimbări la aer curat și de mese bogate, în aceste zile.

Se schiază la Păltiniș, lângă Sibiu, însă doar după eforturile administratorilor de pârtii care au pus la lucru tunurile de zăpadă artificială. În rest, în Poiana Brașov și pe Valea Prahovei nu mai e zăpadă, așa că turiștii caută alte activități antrenante.

Pârtiile de la Păltiniş sunt singurele din centrul țării unde se poate schia, momentan. Administratorii au profitat de ger și au pornit din vreme instalațiile de zăpadă artificială. „E aer curat, schiurile alunecă, a fost așteptată această zăpadă" „Prima zăpada este ok, păcat că nu e prea multă. Ne-am fi dorit și mai multă" spun doi turiști. Deocamdată, la Păltiniș sunt deschise 2 din cele 7 pârtii, iar permisul pentru o zi costă 95 de lei. Cei mici au reducere la 75 de lei. Martin Freinademetz, admistrator domeniul schiabil: „Am făcut zăpadă cu doar -2 grade, a mers greu. Sperăm că vine ceva şi de sus, e mult mai frumos, mai ieftin" Pe Valea Prahovei, la Cota 1400, ceața a făcut spectacol, în lipsa zăpezii. Abia la cota 2000 se mai văd pete albe pe creste.

Turistă: „Am venit pregătită pentru săniuș, dar nu avem noroc.”

Reporter: Peisajul cum e?

Citește și
concurs biciclete
Stațiunea Păltiniș a găzduit cea de-a șasea ediție a concursului dedicat montain-bike-ului freestyle

Turista: „De vis, e frumos, frumos, chiar nu ne așteptam așa." Chiar şi fără zăpadă, staţiunea Sinaia a atras în această perioadă mii de turiști. Cei mai mulți au luat la pas centrul stațiunii. „Și plimbare, și suveniruri am cumpărat, și magneței, mici cadouașe, pentru nași, pentru familie." „Am ales un cristal și o figurină din piatră” spun turiștii care au făcut mici cumpărături.

În Poiana Braşov, la o stână turistică s-au gătit specialităţi tradiţionale pentru toate gusturile. Sarmale, pastramă, pomana porcului şi iahnie de fasole cu afumătură. Trei porci şi un berbecuț, sacrificați din vreme, au stat îndelung în afumătoare, apoi scăldați în vin, grăsime și mirodenii.

Adrian Kovaks, șef bucătar: „Am zis că e altceva mâncarea la foc de lemn, nu gătit pe aragaz, nu la gaz. Aicea totul e la foc de lemn! Și capacitate avem 100% clienţi zilele astea, weekend prelungit. Muncim! Avem berbecuț la ceaun, avem pastramă de berbecuț foarte bună, bulz cu mămăliguță, cu un borș de cocoș, sarmale cu cârnați."

Adierea ușoară a vântului a dus departe miresmele, iar drumeții înfometați n-au întârziat să apară.

„Super- frumos, așa rustic, sincer nu mă așteptam să fie așa drăguț” spune o altă turistă.

Weekendul acesta, cerul se va însenina în majoritatea staţiunilor de munte. La mare altitudine, sunt şanse ca ploaia să se transforme în zăpadă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult