Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, elogiată de un jurnalist străin: “Nu mai vreau să plec de aici”

Peisajele montane, castelele și orașele săsești din Transilvania au fost elogiate într-un amplu articol publicat de un jurnalist australian, în publicația Financial Review.

Bernard O'Shea și-a publicat mai multe fragmente din jurnalul personal în care a documentat vacanța sa petrecută în țara noastră.

Jurnalistul a mărturisit că a fost încurajat să renunțe la această călătorie, România fiind considerată un ”stat foarte periculos”, însă a decis să ignore avertismentele prietenilor și să descopere pe cont-propriu care este adevărul despre țara din fostul bloc sovietic.

Primul popas al jurnalistului Bernard O'Shea a fost în București. Sosirea sa în capitala României a coincis cu Festivalul George Enescu. Efervescența orașului și amploarea evenimentului l-au cucerit pe scriitorul australian.

De asemenea, Bernard O’Shea s-a declarat fascinat de cel mai frumos bulevard al Bucureștiului, Calea Victoriei, unde a vizitat mai multe obiective importante printre care: hotelul Athénée Palace, Ateneul Român, Muzeul Național de Artă al României și memorialul din Piața Revoluției.

“Bucureștiul este un oraș splendid, agitat, nu degeaba este considerat Micul Paris din Est. Are până și o replică a Arcului de Triumf din Paris.

Există voci, însă, care susțin că Bucureștiul devine noul Berlin: orașul este plin de cafenele, de restaurante, iar nopțile, parcă toți localnicii se mută în Centrul Vechi, unde răsună muzica din numeroasele baruri și cluburi ascunse în clădirile cu un parfum de epocă”, scrie jurnalistul australian.

După București, Bernard O’Shea a decis să viziteze stațiunile montane Bucegi și Sinaia, unde s-a declarat cucerit definitivde peisajul amețitor și de arhitectura specifică zonei.

“Nu am cuvinte pentru a descrie peisajele din această parte a României. Există munți înalți, văi abrupte, păduri dese de brad, pășuni superbe, iar aerul este proaspăt și revigorant.

Și castelele - ar trebui să vizitați castelele. Castelul Peleș la Sinaia, construit în secolul al XIX-lea ca reședință de vară pentru primul rege al României, Carol I, este o capodoperă a arhitecturii germane neo-renascentiste."

Castelul Cantacuzino din Bușteni, finalizat în 1911 pentru prim-ministrul Gheorghe Cantacuzino, are o priveliște magnifică. Prânzul pe terasă este o necesitate.

La vest se află cetatea Râșnov, parțial ruinată, dar oferă o panoramă de vis. Și Castelul Bran este de neratat, adesea numit Castelul lui Dracula, deoarece se presupune că are legături cu Vlad Țepeș, poate fi o sursă de inspirație pentru scriitori.

Acum sunt în Brașov, Transilvania, una dintre cele șapte cetăți fortificate din România, fortărețe istorice săsești construite pentru a păstra potențialii invadatori în afară. Centrul său istoric colorat, chiar la poalele Carpaților, este uimitor.”

La finalul excursiei, Bernard O’Shea se declară cucerit de potențialul turistic al României, fiindu-i foarte greu să lase în urmă comorile descoperite pe parcursul celor 17 zile petrecute în țară.

“Este ultima mea zi în România și nu vreau să mă întorc acasă. Am avut o vacanță de vis. Sunt îndrăgostit de Transilvania, dar îmi pare rău că am ratat o vizită pe țărmul Mării Negre.”

Jurnalistul își incheie elogiul la adresa României cu o glumă: „La intrarea în România am fost avertizat că este un loc periculos. Pe tot parcursul excursiei mele am întâlnit oameni primitori și am văzut peisaje uimitoare. Nicio clipă nu m-am simțit în pericol.

Mi-am pus ultima speranță în șoferul de taxi care m-a dus direct la aeroport, fără să ocolim sau fără să fiu taxat în plus, așa cum am fost avertizat. Nemernicul”, a concluzionat, acesta, ironic.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult