Regulile de călătorie cu avionul se schimbă din iunie. Măsuri pentru pasageri și personal
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă un pasager are febră de peste 38 de grade, îi este luată din nou temperatura, apoi este consultat de un medic, eventual, chiar pe aeroport.
Aeroporturile sunt încă goale, dar câteva linii aeriene au anunțat reluarea zborurilor. Regulile pentru pasageri vor începe de acasă, potrivit ghidului Agenției Europene de Siguranță în Aviație.
Se recomandă realizarea online a tuturor formalitățile de îmbarcare și să aveți suficiente măști pentru toată călătoria. Atenție, e nevoie de o mască la 3-4 ore.
În aeroport nu mai intră decât cei care au bilet. Însoțitorii sunt permiși doar pentru cei care au nevoie de susținere. Masca e obligatorie, iar recomandarea e să o purtați de acasă, dacă veți veni cu mijloace de transport în comun sau cu taxi. Sosiți la ora recomandată, nu mai târziu și nici mai devreme și pe toată perioada petrecută în aeroport evitați folosirea și atingerea spațiilor comune, cum ar fi toalete, balustrade, scări rulante, mese de servire.
Pentru bagaje, acolo unde există, trebuie folosit punctul de lăsat bagaje fără operator - o să vedem tot mai des asemenea ghișee cu scanarea biletului și a actului de identitate.
Temperatura va fi măsurată și aici, ca la intrarea la magazin sau ca la serviciu, iar dacă pasagerul are peste 38 de grade, se va face o nouă măsurare. Persoană e îndrumată către un medic care îl controlează chiar acolo, în aeroport. Potrivit ghidului citat, decizia a fost luată pentru că sunt sute de motive, în afară de coronavirus, care ar putea provoca o eventuală stare febrilă.
Doar două puncte sunt exceptate de la purtarea măștii - filtrul de securitate și controlul de vamă. Cât mai puțin bagaj de mâna, recomandă Autoritatea Europeană călătorilor.
La urcarea în avion, veți putea primi șervețele dezinfectante de la echipajul de bord. Purtați neapărat masca pe nas și gură pe toată durata călătoriei.
Toate scaunele, toaletele, compartimentele de bagaje, tot ce ar putea atinge pasagerii, trebuie dezinfectate riguros, după fiecare cursă, iar asta ar putea prelungi durata petrecută la sol de aeronave, care poate însemna taxe mai mari de aeroport. Mâncarea va fi limitată la bord, adică va mai există doar pe cursele lungi. Va fi sigilată, la fel și băuturile.
Tot Autoritatea Europeană a publicat o listă cu 34 de state și peste 100 de aeroporturi care acum sunt în zone considerate de risc pandemic. Niciun aeroport din România nu se află pe acea listă. Doar o compania românească a anunțat până acum reluarea zborurilor regulate din iulie, pe anumite rute.